rijst-roompudding met kokos

Rijst-roompudding met kokos en gula java-saus: een variatie op een klassieke, zoete rijstpudding. Deze pudding is lekker romig, heeft toch bite, en de kokos geeft hem oosters tintje. De pudding is lactose- en glutenvrij. Je kunt naar eigen voorkeur de amandelmelk ook door gewone melk vervangen.

Meer glutenvrij? Probeer deze Italiaanse torta caprese met peer en hazelnoten

rijst-rumpudding met kokos en gula java-saus

nagerecht (6 personen)

250 ml amandelmelk
450 ml kokosmelk
50 g fijne kristalsuiker
135 g rondkorrel (dessert)rijst
snuf nootmuskaat
2 stengels citroengras, in stukjes, gekneusd
2 blaadjes gelatine
75 ml witte rum
40 g kokossnippers
ook nodig: puddingvorm van 1 l inhoud, dun ingevet met neutraal smakende olie

gula java-saus
100 g gula java (palmsuiker)*, fijngehakt

Breng in een grote steelpan de amandelmelk, kokosmelk, 150 ml water, suiker en rijst met een snuf zout, nootmuskaat en het citroengras langzaam aan de kook. Kook de rijst zachtjes zo’n 25 min., roer regelmatig. Verwijder het citroengras. Week intussen de gelatine 10 min. in ruim koud water. Knijp de gelatine uit, roer door de dikke pap en laat oplossen. Neem van het vuur en meng de rum erdoor. Schenk de puddingmassa in de vorm en laat eerst wat afkoelen. Dek met plasticfolie af en zet 3-4 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de gula java met 75 ml water en laat de suiker op laag vuur af en toe roerend oplossen. Roer er evt. nog een paar eetlepels water door als de stroop te dik is. Laat het suikerwater even koken en laat dan afkoelen.

Haal met je vingertoppen de pudding iets los van de vormwand, leg er een bord op en keer bord en pudding tegelijk. Verwijder de vorm. Bestrooi de pudding met de kokossnippers en serveer de gula javasaus er apart bij.

* Schijven gula java koop je bij de Aziatische winkels. Of neem 100 g palmbloesemsuiker, te koop bij natuurwinkels, en bereidt de saus op dezelfde manier.

Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 10 min. / opstijven ± 4 uur

TIP pudding lossen
Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.

RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

pudding-puddingvormen-delicious