dit maak je met yacon: vergeten groente uit de Andes

dit maak je met yacon: vergeten groente uit de Andes
iStock

De knol die eruit ziet als een zoete aardappel, smaakt en kraakt als iets wat tussen een komkommer en peer inzit, en zo sappig is als een meloen. Je kunt hem in zowel zoete als hartige recepten kwijt en hij gedijt prima in Nederland. Waar we het over hebben? Yacon!

Oorspronkelijk komt yacon uit Zuid-Amerika, uit het Andes-gebergte, maar de knollen doen het net zo goed in de Nederlandse grond.

In de Andes-traditie is de yacon overigens geen alledaagse koolhydraat, zoals aardappelen of andere knollen. Het wordt eerder als een delicatesse beschouwd en speelt een belangrijke rituele rol tijdens het feest van Corpus Domini, dat sinds de Spaanse conquistadores samenvalt met Inti Raymi: het festival van de zon.

Natuurlijke suikervervanger

De yacon bevat de natuurlijke suikervervanger inuline. Dat betekent dat hij zoet smaakt, maar je bloedsuikerspiegel er niet van omhoog schiet. Daarom is yacon bijzonder geschikt voor diabetici en iedereen die liever geen kunstmatige zoetstoffen gebruikt of extra kilo’s wil vermijden.

In tegenstelling tot de meeste wortels en knollen, die koolhydraten opslaan in de vorm van zetmeel, slaat de yacon zijn koolhydraten dus op als inuline.

Familie van

De zonnebloem, paardenbloem, aardpeer en dahlia. Een leuke plant om zelf te verbouwen, want de planten worden prachtig hoog (ruim twee meter) en brengen met hun gele bloemen en grote bladeren een klein vleugje Zuid-Amerika naar je eigen (moes)tuin. Je oogst yacon voor de eerste vorst, rond laat oktober, november.

Hoe bereid je yacon?

Yacon wordt meestal vers en rauw gegeten. Je snijdt hem bijvoorbeeld in stukjes en husselt hem door een salade voor extra smaak en textuur. In warme gerechten komt hij ook goed tot zijn recht, want hij behoudt zijn zoete smaak na het koken of bakken.

Sterker nog, de smaak wordt iets nootachtiger. Je kunt de wortels ook raspen om vervolgens het sap door een doek te persen voor een zoete, verfrissende drank – of kook het sap in tot een zoete siroop.

Wat maak je met yacon?

Yacon is ondanks zijn zoete smaak hartstikke veelzijdig. Rooster stukken yacon en hussel door een lauwwarme salade, voeg het toe aan soepen of curries, kook er zoete moes van, sticky toffee pudding met dadels, eet het rauw als snack met limoen, zout en chili of ga voor een gezond yacon-ontbijt en kook het mee in de havermout of maak granolarepen met yaconsiroop.

Doe ook wat van de knol in deze tajine met lamsgehaktballetjes en chermoula