alles over XO-saus – wat is het, waar koop je het en hoe gebruik je het

Liefhebbers van de Aziatische gerechten opgelet: heb jij al XO-saus in je keukenkastje staan? XO-saus is namelijk een must om veel gerechten nog meer umami te maken en veel meer smaak te geven.

De smaak valt eigenlijk bijna niet te omschrijven want deze saus is hartig, rokerig, zoet, pittig én zout. Kortom: je zult het echt eens zelf moeten proberen.

Op z’n Aziatisch: alle ins & outs over stomen en wokken

XO-saus, wat is dat eigenlijk?

Deze smaakbom komt oorspronkelijk uit Hong Kong. De naam ‘XO’ verwijst naar de luxueuze XO (extra oude) cognac. Niet gek dus dat deze saus wat meer verfijning geeft aan je gerechten.

De saus wordt gemaakt van gedroogde zeevruchten zoals garnalen en coquilles. Vervolgens worden deze gecombineerd met verschillende specerijen, knoflook en chili.

Waar koop je het?

Goed nieuws: XO-saus is tegenwoordig goed verkrijgbaar. Zo kun je het kopen bij de Toko en natuurlijk de grotere Aziatische supermarkten. Zitten die niet in de buurt? Dan zijn er gelukkig ook een heleboel online adressen waar je een eigen potje kunt bemachtigen.

XO-saus bewaar je trouwens in je keukenkastje tot je het opent, daarna moet je de saus bewaren in de koelkast.

Wat kun je met XO-saus doen?

Oké, XO-saus mag dan heel smaakvol zijn, het is natuurlijk niet een saus waar je zo een heel potje van leeg lepelt. Maar waar gebruik je hem dan voor? Het antwoord is simpel: bij bijna alles!

Probeer de saus bijvoorbeeld eens als de basis voor je wokgerechten, in soepen of door je noedels. Of maak er een lekkere dipsaus van voor bij je dim sum.

aziatische saus - delicious