verslag – boter maken in Bennekom

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

workshop

Toen de storm afgelopen zaterdag over het land raasde, schuilde tekstcoördinator Laura samen met tientallen delicious.lezers bij een boterworkshop in een boerderij in Bennekom. 

In het hart van de Gelderse Vallei naar de boerderij is altijd leuk. Uitgerekend deze dag trekt er een vliedende storm over het land, maar dat kan de pret niet drukken. Op Boerderij de Hooilanden in Bennekom ontvangt jonge boerin Floor de Kanter ons superenthousiast. Ze vertelt over de omwenteling – van de reguliere melkveehouderij van haar schoonvader naar biologisch –, van holsteiners naar blaarkoppen, over het zelf leren boeren en haar passie voor dit vak.

Haar rondleiding valt letterlijk in het water, de staldeuren vliegen er zowat uit, de blaarkoppen staan met hun staart naar de wind toe en komen – gelukkig voor ons – even de stal in zodat we ze toch droog en van dichtbij kunnen bewonderen. Floors verhaal boeit, we volgen de weg van twee doorzetters en ze krijgt respect, want eenvoudig is het allemaal niet. Behalve koeien verzorgen, gebeurt hier veel meer. Van de rauwe melk wordt boter gemaakt, een bevriende kaasboer maakt er kaas van en zowel vlees, boter en kaas van eigen vee zijn te koop in de boerderijwinkel. Bovendien runnen Floor en haar man Lodewijk samen met anderen een kookstudio waar workshops worden gegeven. Wij krijgen een lesje boter en crème fraȋche maken van fooddesigner en fermentatiespecialist Christian Weij, die in de buurt woont. We proeven droge worst en rauwmelkse kaas (heel lekker!) bij een glas wijn en gaan aan de slag voor ons boterdiner. De ene groep gaat zodra het kan buiten wilde kruiden plukken voor de kruidenboter, de andere groep start met de sla en roostert groenten, de volgende groep ontfermt zich over het bakken van biefstuk en de bearnaisesaus en de laatste groep maakt boter-hazelnootcake.

boterworkshop

Christian Weij schreef het boek ‘Verrot lekker’ over fermentatie, hij laat zien hoe je bacterie en schimmel voor je kunt laten werken, wat er gebeurt als je zelf boter en crème fraîche maakt en zuivel als karnemelk en kwark fermenteert. Boter maken is eigenlijk heel eenvoudig, zelf een soort brie maken kan ook! Zijn boek wordt grif gekocht, want daar staat alles in voor wie wil leren fermenteren, mét recepten.  

De wilde-kruidenboter smaakt goed, de grasbiefstuk gebakken in boter met in ghee geroosterde aardappels ook, de salade met gegrilde bloemkool is verrassend en het toetje – met boter en hazelnoten – is machtig. Maar wat geeft het, de storm is gaan liggen, de horizon is weer zichtbaar en de pinken lopen buiten vrolijk achter elkaar aan. Wij shoppen nog wat liter rauwe melk – een uur geleden gemolken, dus verser kan nauwelijks – en nemen wat sukade mee voor thuis in de stoofpan. Wie in de buurt van Ede, Bennekom of Wageningen woont, boft maar met zo’n adres als de Hooilanden!  

WAAR Boerderij de Hooilanden, Slagsteeg 20, Bennekom MEER INFO www.hooilanden.nl 

Elke maand organiseert delicious. exclusief voor delicious.lezers een workshop, lunch of diner op een toplocatie voor een prettige prijs!

TEKST LAURA VAN HEUSDEN

boterworkshop