Het lievelingsmengsel van menig chef. De basis van vadouvan is zoet, rokerig, en er zit veel ui en knoflook in. Daarom lekker om die weer tot leven te wekken in marinades met yoghurt, of spice up je eiersalade!
Vandouvan, een specerijenmix die nauw verwant is aan ons kerriepoeder, zou uit Pondicherry komen, de Indiase stad waar de Franse vlag lange tijd wapperde. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Tamil ‘vadagam’ en door de kolonisten verbasterd tot het huidige vadouvan.
Naast typische Indiase specerijen zoals kardemom, kruidnagel, zwarte peper en kurkuma (vandaar de gele kleur) vind je in de mix gedroogde ui, mosterdzaad, foelie en knoflook, Franse invloeden die de mix wat bouillon-achtiger doen smaken. Zijn bijnaam is niet voor niets ‘Franse kerrie’.
Wat zit er allemaal in de specerijenmix vadouvan?
• Kurkuma: geeft het mengsel de gele kleur én zorgt voor een aardse, citrusachtige noot
• Komijn: verwarmend, hartig, aards
• Fenegriek: zorgt voor een complexe bittere smaak en maakt het ook iets zoeter
• Venkelzaad: anijs in volle glorie, maar dan iets hartiger dan anijszaad, maakt de blend zoeter
• Ui of sjalot: zoet, vol en scherp
• Knoflook: hartig, pikant
• Foelie: de bloemige variant van nootmuskaat
• Mosterdzaad: scherp, nootachtig
• Kerrieblad: aromatisch, hartig, zoet
• Zwarte peper: scherp, citrusachtig, complex
Net als andere specerijenmengsels, verschilt de precieze samenstelling van chef tot chef. Er zijn dus ontelbaar veel soorten vadouvan. Soms wordt er bijvoorbeeld rozenblad toegevoegd, kruidnagel, laurier of dragon.
Hoe smaakt het?
Vadouvan heeft een complexe kerriesmaak die zowel zoet, hartig als pittig kan zijn. De geroosterde uien en knoflook geven een diepe, zoete ondertoon, terwijl de verschillende specerijen een warme, licht pittige smaak toevoegen. Dit maakt vadouvan milder en toegankelijker dan sommige andere Indiase masala’s.
Recepten met vadouvan
Voeg een snuf toe aan een marinade op basis van yoghurt voor vlees, vis en gevogelte. Geef soepen en stoofschotels een extra gelaagde smaak en vergeet ook curry’s niet! Verwarm eens een klontje boter met een theelepel vadouvan en sprenkel over een lekkere dip voor naast geroosterde groenten. En, een speelse variant: breng hartige (kaas)broden op smaak met vadouvan.
Lees ook: kerrieblad, wat je nog niet wist over deze blaadjes