vadouvan: wat is het, kun je het zelf maken en wat maak je ermee?

Het lievelingsmengsel van menig chef. De basis van vadouvan is zoet, rokerig, en er zit veel ui en knoflook in. Daarom lekker om die weer tot leven te wekken in marinades met yoghurt, of spice up je eiersalade!

Vandouvan, een specerijenmix die nauw verwant is aan ons kerriepoeder, zou uit Pondicherry komen, de Indiase stad waar de Franse vlag lange tijd wapperde. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Tamil ‘vadagam’ en door de kolonisten verbasterd tot het huidige vadouvan.

Naast typische Indiase specerijen zoals kardemom, kruidnagel, zwarte peper en kurkuma (vandaar de gele kleur) vind je in de mix gedroogde ui, mosterdzaad, foelie en knoflook, Franse invloeden die de mix wat bouillon-achtiger doen smaken. Zijn bijnaam is niet voor niets ‘Franse kerrie’.

Wat zit er allemaal in de specerijenmix vadouvan?

• Kurkuma: geeft het mengsel de gele kleur én zorgt voor een aardse, citrusachtige noot
• Komijn: verwarmend, hartig, aards
• Fenegriek: zorgt voor een complexe bittere smaak en maakt het ook iets zoeter
• Venkelzaad: anijs in volle glorie, maar dan iets hartiger dan anijszaad, maakt de blend zoeter
• Ui of sjalot: zoet, vol en scherp
• Knoflook: hartig, pikant
• Foelie: de bloemige variant van nootmuskaat
• Mosterdzaad: scherp, nootachtig
• Kerrieblad: aromatisch, hartig, zoet
• Zwarte peper: scherp, citrusachtig, complex

Net als andere specerijenmengsels, verschilt de precieze samenstelling van chef tot chef. Er zijn dus ontelbaar veel soorten vadouvan. Soms wordt er bijvoorbeeld rozenblad toegevoegd, kruidnagel, laurier of dragon.

Hoe smaakt het?

Vadouvan heeft een complexe kerriesmaak die zowel zoet, hartig als pittig kan zijn. De geroosterde uien en knoflook geven een diepe, zoete ondertoon, terwijl de verschillende specerijen een warme, licht pittige smaak toevoegen. Dit maakt vadouvan milder en toegankelijker dan sommige andere Indiase masala’s.

Recepten met vadouvan

Voeg een snuf toe aan een marinade op basis van yoghurt voor vlees, vis en gevogelte. Geef soepen en stoofschotels een extra gelaagde smaak en vergeet ook curry’s niet! Verwarm eens een klontje boter met een theelepel vadouvan en sprenkel over een lekkere dip voor naast geroosterde groenten. En, een speelse variant: breng hartige (kaas)broden op smaak met vadouvan.

knolselderijstamppot met vadouvan en kalkoen
Wie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek.Ben je vegetarisch? Maar wel op zoek naar een recept met knolselderij? Bekijk dan deze knolselderijsoep met paddenstoelen.
naar recept
knolselderijstamppot en kalkoenbacon - delicious
kerstkip met vadouvan boter
Wil je indruk maken op je gasten tijdens het kerstdiner? Maak dan deze gebraden kerstkip. Doordat je vadouvanboter onder en op de huid aanbrengt blijft het vlees heerlijk sappig. Wil jij weten waar dit kippetje vandaan komt? Ga dan naar www.kerstkip.nl . Daar kun je een kijkje achter de schermen nemen en meteen zo’n lekkere kip bestellen!
naar recept
kerstkip
bavette de boeuf à la bordelaise
Wij zijn dol op snelle twists op klassiekers uit de regionale Franse keuken. Zoals deze bavette de boeuf à la bordelaise met heerlijke vadouvan kruiden van Janneke Philippi. Een echte weekendtopper!
naar recept
bavette de boeuf

Lees ook: kerrieblad, wat je nog niet wist over deze blaadjes

vadouvan specerijenmengsel
UNSPLASH