tomaten drogen kan ook zonder Italiaanse zon, je hebt er maar één tool voor nodig

tomaten drogen kan ook zonder Italiaanse zon, je hebt er maar één tool voor nodig
UNSPLASH

Tomaten drogen is een heerlijke manier om meer smaak uit deze zomerse rode bommen te halen. Waar we vaak dromen van zongedroogde tomaat uit Italië, werkt dat in ons Nederlandse klimaat helaas niet zo goed. Gelukkig kun je met een gewone oven prima zelf tomaten drogen, en het resultaat is minstens zo lekker.

Voor tomaten drogen kun je kiezen uit allerlei soorten tomaten. Kerstomaatjes zijn erg populair omdat je ze eenvoudig kunt halveren. Grotere tomaten kun je in vieren of achten snijden, afhankelijk van hoe groot de stukken mogen zijn. Hoe kleiner de stukken, hoe sneller ze drogen.

Wil je de tomaten semi-gedroogd hebben, zet ze dan ongeveer vier uur in een oven van circa 100°C. Zo blijven ze nog wat sappig en zijn ze perfect voor door salades of op een bruschetta. Ga je voor volledig gedroogde tomaten, laat ze dan gerust een hele nacht in de oven staan op lage temperatuur. Het is heerlijk wakker worden met de geur van gedroogde tomaten in huis! Een beetje alsof je jezelf hebt getrakteerd op een fles tomatenzeep (ja, dat bestaat en kun je hier kopen).

DIY tomaten drogen = eindeloos veel smaakopties

Bij tomaten drogen kun je bovendien volop experimenteren met smaken. Strooi er wat grof zeezout over, doe er verse kruiden zoals tijm of rozemarijn bij, of voeg wat plakjes knoflook toe. Zo geef je jouw ovengedroogde tomaten extra karakter.

Zelf tomaten drogen is niet alleen gemakkelijk, het is ook een geweldige manier om overtollige tomaten te verwerken. Bewaar ze in een potje met olijfolie en gebruik ze later als smaakmaker in pasta’s, op pizza of door een salade. Zo haal je het beste uit tomaten, het hele jaar door.

Ook iets voor jou: BLT met groene tomaat & falafelkruiden