tips & tricks: slimme zetten bij het kerstkoken

kersttips

Van het warmhouden van de saus tot het kiezen van muziek. Hier zijn allerhande kersttips en tricks..

* Saus kun je uitstekend aubain-marie of in een thermoskan warmhouden.

* Warme borden zijn heel belangrijk. Warm ze handig in de magnetron. 10 borden zijn in anderhalve minuut warm (heetste stand).

* Schrijf (of beter: teken) van tevoren de opmaak van je gerechten uit. Dit kan je ook doen als je spectaculaire plannen hebt voor de eettafel. Scheelt je een hoop geschuif en gedoe op de avond zelf.

* Zet allemaal verschillende zoete gerechtjes (koekjes, gebak, vers fruit) door elkaar op tafel. Dat oogt weelderig en iedereen kan zo zijn eigen nagerecht samenstellen.

* Vergeet niet om tijdig dieetwensen te vragen aan je gasten zodat je op het laatste moment niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

* Probeer de dag zelf zo veel mogelijk eten te portioneren en in bakjes klaar te zetten. Het is handig om deze bakjes bij elkaar te zetten of te markeren zodat je per gerecht je ingrediënten al zo ver mogelijk klaar hebt.

* Een koud voorgerecht bespaart een hoop tijd. Toch zin in iets warms? Een lekkere soep kun je prima een dag van tevoren maken. Desserts zijn vaak een dag eerder te bereiden.

* Denk na over de muziek. Wat wil je horen en wanneer? Maak een playlist en laat deze gewoon op volgorde afspelen. Dit kan je al weken van tevoren doen.

* Geef ook kinderen een taak. Zo hoeven ze niet al te lang stil te zitten en worden ze toch betrokken bij het kerstdiner. Een hele eer hoor, kerstober zijn!