halve maatregelen – diabetes fonds

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

5x feiten & fabels over suiker

Dagelijks wordt er wel iets gezegd en geschreven over suiker. Weet jij wat waar is en wat niet? 5 feiten en fabels over suiker.

 

Een glas appelsap bevat meer dan 6 suikerklontjes
FEIT
Een glas appelsap van 250 milliliter bevat ongeveer 24 gram suiker. Dit zijn 6 suikerklontjes. Daarmee bevat een glas appelsap evenveel suiker als een glas frisdrank.

Stevia is een natuurlijke suiker
FABEL Stevia is geen suiker, maar een zoetstof die uit de bladeren van de steviaplant wordt gewonnen. Wist je dat stevia geen calorieën bevat, maar wel 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker?

Het is beter om helemaal geen suiker te eten
FABEL Je lichaam kan niet zonder suiker. Je hebt het nodig om te kunnen denken en bewegen. Het beste is om suiker te halen uit voedingsmiddelen die je nodig hebt voor een gezond eetpatroon, zoals fruit, zuivel en groente.

Van suiker krijg je diabetes
FABEL Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd, maar het is niet zo dat je van suiker direct diabetes krijgt. Structureel te veel suiker binnenkrijgen kan wel leiden tot overgewicht. En mensen met overgewicht hebben een grotere kans op diabetes type 2.

In Nederland eten we gemiddeld 30 suikerklontjes per dag
FEIT Een Nederlander eet dagelijks gemiddeld 122 gram suiker. Dit zijn in totaal maar liefst 30 suikerklontjes. Ruim 15 suikerklontjes meer dan aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 

Wat nu?
Het Diabetes Fonds roept fabrikanten op minder suiker in producten te stoppen en het huidige aanbod gezonder te maken. Doe je mee? Stem voor minder suiker op www.halve-maatregelen.nl