8x kerst ontstresstips van Yvette van Boven

Kerst is Yvette’s favoriete feestje van het jaar: ‘Ongeveer iedereen voelt zich geboden om samen met vrienden of familie te eten ergens in de decembermaand, dus waarom zou je dan niet een beetje je best doen om dat extra leuk te maken? Mijn liefste vrienden zijn mijn familie, daar heb ik natuurlijk een beetje geluk mee. Elk jaar wordt hier dus flink kerst gevierd. Meestal kookt iedereen een enkele gang, zo is het voor niemand veel werk. ‘

Yvette maakte de ultieme kaastafel vól feestelijke kaashapjes!

Lijstjes

Maak verder ruim van tevoren lijstjes, dat lucht echt op en zo kun je de boel in een beetje voorbereiden en overzien. En met ruim van tevoren, bedoel ik echt een ruime week. Nee, dat is niet overdreven, zo weet je zeker dat je alle ingrediënten kunt bestellen die lastiger zijn. Je kunt de wijn alvast inkopen en ook het bestek natellen of ‘t genoeg is. Veel plezier met voorbereiden… enne met elkaar ook he, wees een beetje lief.’

Begin op tijd

Om kerstvoorbereidings-stress weg te nemen kun je de tafel de dag van tevoren al dekken. Zo ontdek je ook nog eens op tijd wat er nog mist en heb je nog tijd om het bij te halen of te lenen.

Check, check, dubbel check

Vergeet bijvoorbeeld niet: waxinelichtjes of kaarsen, vuilniszakken, extra stoelen, wijn- en waterglazen, waterflessen (gerecycled van andere lege (wijn-) flessen bijvoorbeeld, etiketten eraf geweekt), wijnkoelers (zie volgend puntje!), zijn genoeg borden voor elke gang?, dessertlepels? en tafelversiering kan ook gewoon klimop uit het park zijn he, maak het jezelf niet te ingewikkeld.

Wijnkoeler 2.0

Een wijnkoeler maak je ook van een vaas of sierbloempot, soms is dat ook nog heel mooi. Bij de supermarkt of benzinepomp verkopen ze tegenwoordig grote zakken ijsblokjes. Haal ze op laatst mogelijke moment in huis en hou ze koud in een koelbox als je geen plek meer in de vriezer hebt.

Extra tijd

Als je voor het eerst een gerecht gaat maken, ga er dan vanuit dat alles meer tijd kost dan je voor jezelf had ingepland: dus reken er gerust tijd bij. Zo raak je op het laatst niet in paniek, en als je tijd over houdt is dat alleen maar fijn toch? Denk aan dingen die tijd kosten: zoals boontjes afhalen, het schillen van aardappeltjes of fruit. Tel dat ook bij de voorbereidingstijd op.

Een lege vaatwasser

Vergeet niet om VOOR je diner de vaatwasser leeg te hebben, zo kun je tussendoor nog een snel afwasje doen voor extra borden voor de gang erna en zijn ze ook direct voorverwarmd. En anders scheelt het zoveel stapels afwas op het aanrecht.

Warme borden

Borden voorverwarmen is wel belangrijk: het klinkt overdreven, maar toch: omdat je veel mensen moet opscheppen koelt alles sneller af en koud eten is niet gezellig. Warm borden van tevoren op in de oven op de laagste stand, in de magnetron kan ook, maar wissel dan halverwege de warmtijd de stapel even om, zodat alles gelijkmatig verwarmt. Borden voorverwarmen kan ook in een bad(kuip!) heet water, of in de vaatwasser. Hou ze warm in je dekbed.

De grote schoonmaak

Vergeet niet dat het om de gezelligheid gaat en niet om een schone keukenvloer. Als iedereen erop staat zie je hem toch niet meer. Ruim wel op voor een gezellig gezicht, maar overdrijf niet. Na het eten moet je toch weer opnieuw beginnen. En ruim geen kamers op waar niemand komt. Laat bijvoorbeeld de slaapkamer voor wat-ie is. Ruim hooguit een logeerbed leeg voor de jassen.

Tekst: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren

yvette van boven