Krieken, de Belgische naam voor zure kersen, zijn een stuk later rijp dan zoete kersen. Pas eind juli, begin augustus zijn ze te koop. Dus sla nu je slag en maak ze in of maak er likeur of drank van.Je vindt zure kersen vooral op markten of vraag ernaar bij je groentewinkel. Omdat de kersen zoveel zuur bevatten, zijn ze juist zo heerlijk om in te maken omdat het contrast geeft aan de hoeveelheid suiker waarmee je ze inmaakt.
Ook in een ouderwetse rumtopf, een grote weckpot waar je telkens als het seizoen daar is een laagje zacht fruit toevoegt met suiker en rum, geven ze een heerlijke smaak.
De morel of noordkriek is een bekende zure kers. De kelleriis is een kers die in Duitsland te koop is. En dan is er nog de meikers, een kruising tussen de zoete en zure kers, deze vind je mondjesmaat op sommige markten, met een heerlijke zoet-zure smaak. Maar helaas heel kwetsbaar, dus verwerk en eet ze snel.