zonder toegevoegde suiker? zo herken je suiker op een etiket

Let jij op je suikerinname? Dan kan het soms knap lastig zijn om te ontdekken aan welke supermarktproducten je wel en niet goed doet. Want wat is suikervrij en suikerarm? En wat wil ‘zonder toegevoegde suikers’ nou eigenlijk zeggen? Zo herken je suiker op een etiket.

Is suiker slecht voor je?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum legt bij Gezondheidsnet uit: ‘Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegde suiker te eten.’ Waarom? In de meeste gevallen betekent meer toegevoegde suiker méér calorieën en maar weinig voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Denk aan koek, snoep, gebak, frisdrank, zuiveltoetjes, zoet broodbeleg en sauzen.

Toch staat er niet op iedere ingrediëntenlijst suiker. Vaak staat het onder een andere naam op het etiket. Het goedje herkennen, is dan niet zo eenvoudig.

Hoe herken je suiker op een etiket?

Suiker kun je op een etiket herkennen onder de namen kristalsuiker, suiker, melksuiker, vruchtensuiker, palmsuiker of rietsuiker. Of, iets ingewikkelder: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop.

Ook gebruiken fabrikanten vaak honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop of vruchtenconcentraat als suikerbron. Zie je door de suikerbronnen de suiker niet meer? Dan kun je de ingrediëntenchecker van de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld instellen dat je op toegevoegde suiker let.

Het verschil tussen soorten suikers

Je lichaam verwerkt iedere soort suiker op dezelfde manier. Het wordt afgebroken tot glucose, een brandstof voor je lichaam. Ook leveren ze allemaal dezelfde hoeveelheid calorieen. De ene soort is dus ook niet beter of slechter dan de andere. Wel bevatten natuurlijke suikers, zoals fruit, ook vezels of vitamines.

Wat wil ‘zonder toegevoegde suiker’ zeggen?

Suikerarm: Het product bevat maximaal 5 gram suiker per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter.

Suikervrij: Deze claim mag op een product staat als er maximaal 0,5 gram suiker per 100 gram in zit of 0,5 gram per 100 milliliter.

Zonder toegevoegde suiker: Dit lijkt misschien een gezonde keuze, maar alsnog kan er veel suiker in zitten. Meestal zijn er van nature suikers aanwezig in een product. Check dus altijd hoeveel suikers (vaak ook aangeduid onder koolhydraten) er in het product zitten.

Lees meer op Gezondheidsnet: Zo verminder je je suikerinname

suiker verborgen suiker zonder toegevoegde suiker
Unsplash