We schijnen onze spotlight op underdog prei. Welverdiend, want dit lid van de lookfamilie is klaar om alleskunner ui van de troon te stoten. Tijd voor een (her)introductie.
Een bescheiden maar veelzijdig ingrediënt: prei. Deze langwerpige groente, nauw verwant aan ui en knoflook, voegt een verfijnde smaak toe aan talloze gerechten, en zien we steeds vaker solo op menukaarten.
Mag ook wel, want een goed geblakerde prei kan net zo volwassen smaken als een stukje vis of vlees. Net zoals onze kerstfavoriet uit 2023: lauwwarme prei met romige hazelnootdressing.
Weet je dit al over prei?
Van soepen tot stoofschotels en zelfs salades. Met zijn milde ui-achtige smaak en knapperige textuur, is prei een veelzijdige keuze in de keuken die zowel rauw als gekookt kan worden genoten.
- Herfst/winterpreien zijn dik en kort terwijl zomerpreien lang en dun zijn.
- Prei is familie van de ui en knoflook.
- Prei bestaat voor 90% uit water, vandaar dat de groente weinig calorieën heeft: 28 kcal per 100 gram.
- Rauwe prei blijft op een koele plek een paar weken goed, in de koelkast 3 weken en ingevroren – eerst blancheren – een halfjaar.
- Prei slinkt enorm: zeker de helft. Reken voor een hoofdgerecht 400-600 g p.p. Koken, roerbakken, stoven, stomen, grillen: prei houdt van alle bereidingen.
- Prei is een fijne smaakmaker, maar doet het ook solo heel goed.
- Vaak wordt zijn jasje uitgetrokken, maar dat is alleen nodig als dat lelijk is of heel dik en stug. Haal bij mooie prei alleen het kontje eraf. Het binnenste witte deel is het lekkerst.