parijs bubbelt!

Parijs, de stad van de liefde, kunst, stokbrood en veel en veel meer. Een stad om te blijven ontdekken, want naast de geweldige historische architectuur langs de Seine en levendige arrondissementen met hun markten, heel veel musea, terrassen en parken gaan klassiek en modern hier ook overal samen.

Of je terug wil naar de oorsprong op Ile de la Cité of naar Le Centre Pompidou gaat voor moderne kunst… Parijs heeft het allemaal. Onze kersverse redactiestagiair Veerle heeft een paar jaar in Parijs gewoond en deelt graag haar tips, de beste tips krijg je immers van een local!

Wandel door Parijs
Je kent ze wel, die grote toeristenbussen die in een paar uur alle hotspots van de stad langsgaan. Maar het is veel leuker om Parijs lopend te ontdekken. Leuke wandelingen maak je bijv. noord-oostelijk van het centrum. Begin bij Parc des Buttes Chaumont en loop richting Parc de Belleville. Zo pik je wat groen uit het park en de authenticiteit van de wijk Belleville mee. Ga richting Avenue de la Republique voor leuke winkels. Zijn je voeten moe?  Pak een van de vele terrasjes of neem de metro om een stukje af te snijden. De grote M op veel centrale punten in de stad is niet te missen en staat voor verschillende metrostations. Geen zin in wandelen, maar wil je wel wat rondslenteren? Dan moet je zeker naar de oever van de Seine tussen Pont de Sully en Pont Neuf. Hier verkopen boekhandelaren in stalletjes langs het water hun boeken, kaarten en prenten.

Relaxen in het park
De hectiek ontlopen in de stad doe je in een van de vele parken die Parijs rijk is. Zo is er het wonderlijke Parc des Buttes Chaumont. Dit is een van de jongste parken van Parijs, maar heeft een eigenzinnige landschapsarchitectuur. Vanaf dit park kijk je uit op de Sacré Coeur en de arbeiderswijk Belleville. Dichtbij de grote bezienswaardigheden in het centrum ligt het park Jardin des Plantes, de botanische tuin is een echte aanrader en heeft zelfs een dierentuin.

Ben je meer dagen in de stad? Ga er dan ook eens wat verder op uit en bezoek een van de fruitboomgaarden in omliggende dorpen. Hier kun je vaak voor een klein bedrag zelf je eigen fruit plukken en ter plekke opeten of meenemen.

Logeren in de stad
Net als iedere grote stad heeft Parijs de bekende standaard ketens, maar daarnaast is er keuze uit veel originele hotels. Het funky Hotel Eldorado bijvoorbeeld, waar elke kamer een eigen karakter met bijpassend kleurig decor heeft. De bonte muren hangen vol met film- en muziekposters.  

Manger!
Vakantie in Parijs betekent ook eten als een Parijzenaar. Begin je dag met koffie (of thee) en een kapperige croissant in een van de vele bars. Snoep tussendoor een eclair of ander elegant taartje, geweldig belegd stokbrood  en neem een klein glas rode wijn als tussendoortje. Lunch en diner eet je simpel en goed – een klassieker als steak frites of verse tartaar – bij de Parijse bistro’s. Ook chique dineren kan volop in Parijs, al moet je dan zeker wel een week vooraf reserveren.

Handig om te weten: Parijsenaars hebben lange werkdagen en eten dus later. Restaurants openen vaak rond 19.30 uur. Leg daarom,  net als de Fransen, later in de middag het accent op le dejeuner, de lunch.

TEKST VEERLE POSTEL

Parijs Bubbelt!