kweeperen pocheren

In delicious. Lekker Thuis! staat hét recept voor panna cotta met chai en gepocheerde kweepeer. Maar hoe krijg je die kweeperen nu zo mooi donkerrood?

delicious.fan A. Buijtink kreeg de kweeperen voor haar panna cotta niet donkerrood en vroeg ons: ‘Het lukt mij niet om de kweeperen donkerrood te krijgen. Wat doe ik verkeerd?’

Culi-redacteur Trudelies: ‘Hoe langer de peren pocheren, des te donkerrood van kleur de kweeperen worden. Na 2 uur pocheren zijn ze bijv. wel zacht maar nog niet mooi rood. Mijn ervaring is dat het ene ras peer iets gemakkelijker rood kleurt dan het andere ras. Ook de hoeveelheid suiker kan een rol kan spelen. In kweeperen zit overigens meer dan genoeg suiker om ze rood te laten kleuren. Ook zijn er diverse rassen kweeperen. Dat zou dus ook verschil kunnen maken.

Met 4 uur stoven zouden ze redelijk gekleurd moeten zijn, maar evt. kun je ze nog iets langer laten stoven.’

Panna cotta met chai en gepocheerde kweepeer

nagerecht | 8 personen

600 ml melk
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
6 kardemompeulen
1 tl venkelzaad
1 tl mixed spices*
1 el Engelse ontbijttheeblaadjes
100 g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
17 g gelatine (10 blaadjes)
600 g slagroom, lobbig geklopt
kaneel, om te bestuiven
ook nodig: 8 dariolevormpjes, ingevet van 200 ml inhoud

Gepocheerde kweeperen

6 kleine kweeperen, geschild, in parten
440 g fijne kristalsuiker
2 kaneelstokjes
6 kruidnagels
fijne schilletjes van 1 (bio) citroen
1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt

Zet een pan met de melk, specerijen, theeblaadjes, suiker en vanillestokje met het merg op middelhoog vuur en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng de melk tegen de kook aan en laat nog 54 min. Op laag vuur staan. Neem de pan van het vuur en laat de melk nog 5 min. intrekken.

Week intussen de gelatineblaadjes 5 min. In ruim koud water. Knijp de blaadjes uit en roer ze door de nog warme melk tot ze zijn opgelost. Giet de melk door een fijne zeef in een kom en laat koud worden.

Spatel de geklopte slagroom door de koude vla. Verdeel de panna cotta over de dariolevormpjes en laat ze minstens 4 uur (of tot de volgende dag) opstijven.

Verwarm de oven voor de gepocheerde kweeperen voor p 160 ºC. Leg de kweeperen in een ovenschaal van 2 liter inhoud. Meng de suiker, specerijen, citroenschil en vanillestokje met het merg in een pan met 1 ¼ liter water en verwarm het al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Giet de siroop over de kweeperen, dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de kweeperen 3-4 uur in de oven tot ze gaar en diep donkerrood zijn. Schep de kweeperen in een schaal en giet de vloeistof in een pan, laat de vloeistof op middelhoog vuur in 8-10 min. Tot een stroop inkoken. Giet de stroop over de kweeperen en zet ze tot gebruik koel weg.

Doop de bodems van de dariolevormpjes kort in heet water en stort de puddinkje op de borden. Bestuif ze met kaneel en serveer er gepocheerde kweepeer bij met een beetje siroop.

* Mixed spice is een Engels specerijenmengsel van gelijke delen piment, kaneel, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en nootmuskaat. Vervang evt. door speculaaskruiden.

Bereiden ± 50 min. | afkoelen ± 35 min. | oven ± 4 uur

Dit recept komt uit delicious. Lekker Thuis!

 

Kweeperen Pocheren