krokante tofu zónder olie: deze slimme tips werken echt

krokante tofu zónder olie: deze slimme tips werken echt
UNSPLASH

Je kent het wel: je probeert tofu krokant te bakken, maar eindigt met slappe, zompige blokjes. Gelukkig ontdekte ik dat je zonder een plens olie tóch heerlijk crispy tofu kunt maken.

In dit artikel delen we onze beste tips om tofu goudbruin en knapperig te krijgen zónder olie (of met slechts een minimale hoeveelheid).

Het geheim van knapperige tofu: vocht eruit!

Een krokant korstje en zompige tofu gaan niet samen. De boosdoener? Vocht! Tofu zit van nature vol water, en water is vijand nummer 1 voor een knapperige korst. Hoe droger de tofu, hoe beter hij bruinst en crispt.

Tip 1: Laat tofu daarom goed uitlekken en pers ‘m uit. Wikkel het blok in een schone theedoek en zet er iets zwaars op (minstens 30 minuten) – zo druk je het overtollige water eruit. Dep daarna nog even na met keukenpapier. Door dit persen wordt de tofu steviger en bakt hij beter krokant. Bonus: droge tofu neemt marinades en kruiden ook nog eens beter op.

Is je tofu gemarineerd en daardoor weer vochtig? Dep de oppervlaktes dan opnieuw droog voordat je gaat bakken.

Tip 2: Wil je extra crunch, haal de blokjes dan vóór het bakken door een beetje maïzena (of bloem). Dit dunne laagje neemt vocht op en zorgt voor een fijne crispy bite, terwijl de binnenkant lekker zacht blijft. Ook een laagje edelgistvlokken kan wonderen doen – die gouden vlokjes geven zowel umami-smaak als een knapperig korstje doordat ze overtollig vocht absorberen.

Tip 3: Stop je blok tofu in de vriezer. Omdat er zoveel water in tofu zit, bevriezen de watermoleculen. Vervolgens zetten deze moleculen uit en krijgt de tofu een iets vlezigere, stevigere textuur. Dat is extra goed nieuws, want bij het ontdooien verliest de tofu ook water, en neemt het dankzij de nieuwe textuur makkelijker marinades en kruiden op. Het recept voor maximale smaak dus!

Krokant bakken: oven, airfryer of pan?

Zonder of met heel weinig olie bakken kan prima, als je de juiste methode kiest. In een gewone koekenpan zonder olie loop je het risico dat de tofu blijft plakken, dus pak het slim aan:

Tofu in de oven bakken

Verwarm de oven voor op ±200 °C. Leg gemarineerde tofu-blokjes (evt. met maïzena- of edelgistlaagje) op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 20 minuten, draai de blokjes om, en bak nog eens ±10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Bij 180°C duurt het iets langer – reken op zo’n half uurtje en schep halverwege om. De oven geeft een gelijkmatige garing en mooie crunch zonder dat er olie aan te pas komt.

Airfryer tofu

Dit is mijn persoonlijke favoriet voor supersnel resultaat. Verhit de airfryer op 180-200 °C. Spreid de gemarineerde tofublokjes uit in het mandje (gebruik desnoods een velletje perforerat bakpapier om plakken te voorkomen). Tip: Spray een héél dun laagje olie op het mandje of bakpapier als antiaanbak-hulpje – dit is optioneel, vaak is het niet nodig. Bak de tofu ca. 10-15 minuten totdat de blokjes rondom krokant en bruin zijn, en schud/keer ze halverwege even om. In de airfryer krijgt tofu een prachtig korstje in recordtijd, met slechts een fractie van de olie die je in de koekenpan zou gebruiken (of helemaal geen).

Tofu zonder olie in de koekenpan bakken

Heb je geen oven of airfryer? Je kunt tofu droog bakken in een goede antiaanbakpan, maar het vergt wat geduld. Verhit de pan eerst goed voor. Leg dan de gemarineerde, drooggedepte tofublokjes in de pan op middelhoog vuur. Laat ze rustig bakken zonder te bewegen, zodat er een bruin korstje kan ontstaan en de blokjes vanzelf loslaten. Niet meteen roeren!

Als je te vroeg probeert te draaien, kunnen ze vastplakken. Zodra de onderkant goudbruin is, keer je ze voorzichtig om. Eventueel kun je een scheutje water toevoegen als de marinade karamelliseert en aan de pan kleeft – dit helpt aanbaksels los te weken. Heb je toch moeite met aanbakken, gebruik dan minimaal een theelepeltje olie of een sprayspuitje om de pan licht te vetten (alleen als redmiddel). Deze methode is iets minder foolproof dan oven of airfryer, maar met aandacht en een goede pan kun je ook zo knapperige tofu zonder olie bakken.

Maak ook: baked falafel met aardbei-bietensalsa