Hoe maak je zelf de állerlekkerste kerstplank met kaas en charcuterie? Zo verrukkelijk dat je er dagen later nog aan terug denkt en zo mooi dat je het meteen wilt fotograferen. Wij delen graag onze tips voor styling, presentatie en natuurlijk een invulling barstensvol smaak!
1. Alles draait om smaak en textuur
Onthoud deze twee vuistregels en je basis staat. Natuurlijk doe je je boodschappen bij de ambachtelijke slager en je favoriete kaasboer voor bijzondere specialiteiten. Je proeft het verschil.

Dit zit er op een Italiaanse borrelplank!
2. Neem de tijd en vind je eigen favorieten
Een plank samengesteld met aandacht maakt alles lekkerder.
3. Varieer met je koolhydraten
Zelfgemaakte rogge-lavas crackers, mini dukkah-pita’s, homemade grissini’s, of onmiskenbaar Frans stokbrood van Le Fournil of ander lekkers van jouw lokale desembakker.
4. Kies voor een landenthema
Oh la la, Frans of liever a la nonna?

Bekijk de recepten voor deze Japanse borrelplank.
5. Speel met hoogte
Het oog mag graag dwalen over je plank.
6. Excelleer in vorm
Iedere kaas zijn eigen vorm. Van punten en driehoekjes, tot langwerpige vormen en hele of halve roomkazen. Varieer ook in de presentatie. De ene kaas leg je neer in een overlappend rondje, anderen als mini stapel of drapeer je kaas in een langwerpige dominovorm.
7. Denk in laagjes
Wat kun je nog bovenop je plakjes kaas leggen om het oog te verleiden? Een dotje oudroze Franse bosbessenmosterd, een plukje cress (of allebei!).
8. Zoet is goed
Dadels, abrikozen, of juist kersen, rode druiven en granaatappelpitjes voor een kerstig kleurtje.
9. Of vertrek voor je ingrediënten en samenstelling van je plank eens helemaal vanuit kleur
Oranje, geel en wit is samen prachtig. Of gebruik het palet van een schilder die kerstavond wil vangen op zijn canvas; met donkerrood, roze en paars (hallo radichio rosso bladeren voor decoratie). De romige kleuren van je kaas gaan prachtig samen met de diepe tinten van je charcuterie.

Bekijk het recept bij deze kaasplank hier.
10. Werk met contrasten
Combineer altijd hard en zacht, zowel in smaak als textuur. Jong en oud, pittig en mild. Knapperig versus romig. Zachtzoet versus zilt. Je wilt het.
In ons extra dikke kerstnummer vind je onze prachtige charcuterie- schaak-kaasplank met stilton, manchego, tijm, macadamia’s, cherrytomaatjes, druiven & membrillo (verrukkelijke kweepeergelei). Zie ook de foto hiernaast!
En laat je ook eens inspireren door @tableauxparis (hogere kaasplank-kunde!), @grapeandfig (alle liefs uit London, met waanzinnige kaas & charcuterie sharing platters), de keuze van @fromagerie_kef of een van onze andere kaasjuweliers uit onze delicious. top 100 special.