Dit weekend eten we de groente van het seizoen. Maar voordat wij je de recepten geven, krijg je van ons natuurlijk het boodschappenlijstje.
andijvie met kikkererwten jonge knoflook en gedroogde olijven
250 g grote gedroogde kikkererwten
1 grote krop andijvie (± 675 g)
gepelde teentjes van 1 bol (jonge) knoflook
100 g gedroogde zwarte olijven (Italiaanse delicatessenzaak of webshop) en/of groene olijven, pit verwijderd
2 el wittewijnazijn
75 ml olijfolie
½-1 tl chilivlokken
170 ml Griekse yoghurt
extra vierge olijfolie
evt. bulgur, couscous of geroosterd zuurdesembrood, voor erbij
wilde spinazie met paranoten en ingelegde-citroendressing
100 g ongezouten paranoten
1 kleine ingelegde citroen (Marokkaanse en Midden-Oosterse winkel)
5 el extra vierge olijfolie
6 el grof gehakte verse koriander
1 groene peper, fijngesneden
400 g wilde spinazie
evt. gebakken (kwartel)spiegeleitjes en le puy-linzen, voor erbij
gebraden prei met wortel en marjoraan
1 kg jonge prei
50 g roomboter
150 g wortel, geschild, in blokjes van ½ cm
3 el verse marjoraanblaadjes of oregano
75 ml witte wijn
italiaanse raapstelen met ansjovis en spaghetti
3 el pompoenpitten
3 el zonnebloempitten
3 el pijnboompitten
300 g spaghetti
6 el olijfolie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
16 ansjovisfilets (potje)
50 ml witte wijn
300 g raapstelen, worteltjes verwijderd
2 bollen buffelmozzarella, in stukken gescheurd
evt. extra vierge olijfolie
amandel-citroen-tijmcake
2 (bio)citroenen
125 g amandelen, fijngemalen (of amandelmeel)
150 g zelfrijzend bakmeel
150 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
150 g citroensuiker (zie recept hierna)
2 eieren
3 el grof gehakte (citroen)tijmblaadjes
2 el amandelschaafsel
poedersuiker
ook nodig: cakeblik van 25 x 11 cm of brownieblik van 18 x 28 cm, ingevet
citroensuiker (voor 150 g)
1 (bio)citroen
150 g suiker
taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing
100 ml romige kokosmelk
sap van 1 limoen
30 g kokoscrème of santen van blok fijngeraspt
1 teentje knoflook
½ theelepel suiker
150 g heel verse taugé
150 g witte kool, zeer fijn gesneden
1 lente-uitje, in ringen
15 g bieslook (1 zakje), zeer fijngeknipt
1 mango, geschild, in dunne repen gesneden.
ahorn-bananenbrood met karamelbananen
3 eieren
125 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
200 g bruine basterdsuiker
4 el ahornsiroop (natuurwinkel)
1 tl vanillearoma
4 overrijpe middelgrote bananen, geprakt
4 el crème fraîche
225 g bloem
1 tl bakpoeder
½ tl kaneel
poedersuiker en Griekse yoghurt, voor erbij
karamelbananen
60 g ongezouten boter
150 g bruine basterdsuiker
3 bananen, in plakjes
5 el slagroom
ook nodig: tulbandvorm, goed ingevet, met bloem bestoven