Lukt het je niet om thuis je pasta nét zo goed te koken als bij de Italiaan, dan ligt het misschien aan het (niet goed genoeg) zouten van het kookwater, hoeveel water je in de pan doet of hoe je de pasta en saus mengt.
Laat pasta zwemmen
Gebruik je grootste pan als je voor meerdere personen pasta kookt, want de regel is: 1 liter water op 100 g pasta. Dat lijkt veel, maar komt de textuur echt ten goede. Het ruime water waarin de pasta zwemt, mag zo zout zijn als de zee.
Dat betekent ± 1 eetlepel grof zeezout of, als je het liever in grammen hebt, zo’n 9 gram zout per liter water. Pasta zelf bevat meestal geen zout, dus dit is nodig! Plus je pasta neemt lang niet alles op, dus van een fel snufje proef je helemaal niks terug. Voeg het zout pas toe als het water kookt, dan lost het meteen op.
Altijd al dente
Hoewel het vooral een kwestie van voorkeur blijft, is het idee van al dente dat pasta na het koken nog steeds een bite heeft als deze op je bord belandt. Pasta gaart na het koken en tijdens het mengen met de saus altijd nog even door.
Daarom is het in sommige gevallen zelfs slim om het voor je gevoel nét een fractie te vroeg uit het water te halen. Bijvoorbeeld als je nog wat tijd voor het mengen nodig hebt. Alles om te gare pasta op je bord te voorkomen.
Pasta koken regel #1 = gooi nooit het kookvocht weg!
Het kookvocht is goud waard. Het is niet alleen lekker zout en kan je saus op het laatst nog wat extra smaak geven, maar doordat het zetmeel van de pasta bevat, krijg je ook veel meer smeuïgheid.
Vang altijd iets op of giet de pasta niet af maar schep het met een schuimspaan uit de pan, zodat je pasta direct de sauspan in kan én je veel heet kookvocht overhoudt.
Mengen, mengen, mengen
Serveer jij wel eens tagliatelle met daarop een flinke schep ragù? Meestal plakt die droge pasta dan aan elkaar. Italianen willen dat de pasta en saus worden verenigd in de warme pan van de saus. Zo krijgt de pasta tijd om door te garen, maar ook om de saus iets in zich op te nemen. En dat wordt het resultaat nóg lekkerder.
Tijdens dat doorroeren wordt de saus droger omdat de pasta vocht opneemt. Voeg je kookvocht toe, dan blijven pasta en ragù heerlijk smeuïg.
Pasta koken is nu een fluitje van een cent, dus hup, aan de slag met: 30x primo – gnocchi, risotto en pasta!