Zuurkool

Witte kool snijden en met zout stevig aangedrukt in een afgedekte Keulse pot in de kelder stoppen om wekenlang te gisten. Dat deden onze voor-voorgrootmoeders. Tegenwoordig gaat de kool in grote putten, verzwaard met waterzakken en luchtdicht afgesloten. Tijdens het gisten worden zetmeel en suikers door natuurlijke bacteriën omgezet in melkzuur. De kool dankt aan dit proces zijn karakteristieke frisse, crispy smaak, én wordt er veel, veel lichter verteerbaar door dan de oorspronkelijke witte kool. Zuurkoolstamppot mag dan wel een typisch Hollands wintergerecht (boordevol vezels en vitamine C!) zijn, ook Duitsers en Fransen zijn dol op ‘sauerkraut’ en ‘choucroute’. In Amerika is zuurkool de basis van de populaire, historische Reuben sandwich.

Reuben sandwich, voor 4 personen:

8 sneden zuurdesembrood
2-3 el goede Thousand Islands dressing
200 g pastrami*
250 g verse zuurkool
4 plakken gruyère- of emmenthalerkaas
olijfolie
* het klassieke recept bevat corned beef

Besmeer de sneden brood met de dressing. Beleg 4 sneden brood met de corned beef of pastrami, zuurkool en kaas. Dek ze af met de andere 4 sneden brood (met de besmeerde kant naar beneden) en bestrijk ze met een beetje olijfolie. Bak de sanwiches in de contactgrill, het tosti-apparaat of in de grillpan goudbruin en krokant, of tot de kaas is gesmolten. Geef er zoetzure augurken en een handje gezouten aardappelchips bij.

Tip Zuurkool verschilt per merk in smaak: proef daarom altijd eerst een pluk rauwe zuurkool! Spoel voor een mildere smaak de zuurkool niet onder de kraan af, zonde want dan verwen je je afvoer met waardevolle voedingsstoffen. Voeg liever een schepje rietsuiker of honing, een scheutje (biologisch) appel- of perensap, of wat partjes vers fruit (bijv. ananas, mango, appel) toe.

Meer heerlijke zuurkoolrecepten vind je in de delicious. receptenzoeker.