Zonnige mango

Mango’s zijn zalig en veelzijdig. Voordat we weer gaan genieten van allerlei fruit van eigen bodem, zijn er nu nog volop mango’s. Omdat mango’s zich wereldwijd op veel warme plekken thuisvoelen, zijn ze haast het hele jaar goed verkrijgbaar.

Is deze mango wel rijp?

Anders dan we vaak nog steeds denken, zegt de kleur van de schil niets over de rijpheid. De kleur verschilt per soort, er zijn wereldwijd wel duizend soorten. Behalve in kleur, verschillen de rassen ook in smaak en grootte.
Mango’s worden onrijp geplukt, want ze zijn meesters in narijpen. En dat doen ze tijdens de lange boottocht. Hier aangekomen zijn de mango’s rijp, of bijna rijp. Druk daarom bij aankoop even op de mango: veert de mango licht mee als je er op drukt dan is de mango eetrijp. Afhankelijk van wanneer je de mango wilt eten, kies je voor een rijpe, zachte of onrijpe, stevige mango. Mango’s rijpen prima na op de fruitschaal. Bewaar rijpe mango’s op een koele plek, maar buiten de koelkast.

Zo schil je een mango

Mango’s schillenis simpeler dan velen denken. Zet de mango rechtop en snijd vlak langs de pit dikke plakken mangovlees af. Snijd een ruitpatroon in het mangovlees, maar snijd daarbij niet door de schil. Draai de plak vervolgens binnenstebuiten en je kunt de mangoblokjes gemakkelijk en mooi van de schil snijden. Het resterende vruchtvlees dat nog rond de pit zit, kun je nu ook gemakkelijk afsnijden, verwijder ook de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Lekker veelzijdig

Verse mango is heerlijk in fruitsalades, desserts en taarten, shakes en smoothies (tip: gebruik de doosjes mangostukjes uit het vriesvak), chutneys en in hartige gerechten – vegetarisch, met vis, schaal- en schelpdieren, of met rund- en varkensvlees, kip of kalkoen. Ook combineert het zachte, zoete aroma perfect met spicy smaakmakers als rode peper en verse gember. Specerijen als komijn, kerrie, kaneel en kruidnagel verkeren eveneens graag in gezelschap van de mango. En niet te vergeten allerlei noten, pitten en zaden.

Mangosalsa, voor 4 personen:

1/2 mango, in piepkleine blokjes
3 rijpe tomaten, ontzaad en in blokjes
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
2 el verse munt, in ragfijne reepjes
1,5 el olijfolie extra vierge
citroensap naar smaak

Meng de mango met de tomaat, de rode ui en de munt. Schep er de olijfolie door en breng op smaak met citroensap, weinig zout en peper. Lekker bij gebakken of geroosterde vis, vlees van rund, varken, kalf en kip of kalkoen, en als dip bij maïschips.

Lunchsalade Hussel een flinke hand rucola door de salsa en bestrooi met verse geitenkaas. Geef er desembrood bij.

Mango lassi Pureer voor deze verfrissende Indiase drank de resterende mango met yoghurt en een kneep limoensap glad. Schenk in hoge glazen en bestrooi met geroosterde ongezouten pistachenootjes.