4x zoete decemberdagen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. wijn ellen

delicious.vinoloog Ellen Dekkers heeft in delicious.kerst 4 perfecte zoete wijnen geselecteerd. Van Moscato Rosé voor een koopje tot net-even-anders-zoet. Maar waarom kiest Ellen juist voor deze zoete wijnen?

KOOPJE

naam moscato rosé, Tussock Jumper herkomst Spanje, Valencia druif moscato schenkadvies in flûtes, 6°C bij zoete desserts, cake, pure chocola, sorbetijs • € 4,99 Jumbo

Ellen: ‘Ken je die wijn al van dat konijn met het rode jumpertje?’ Wacht maar, over een tijdje hebben we het er allemaal over. Dit doet marketing! Dieren op een etiket verkopen beter. Met enige argwaan heb ik dit konijn besnuffeld, want voor € 4,99 kan het toch niet veel zijn… Laat dit nu een heel vrolijk, zoet konijntje zijn! Uit een zwart glas zou je zweren dat het een moscato d’asti is, alleen met meer alcohol: 11%. Bloemig, perzik, frisse lentebries. Gewoon een spotgoedkope, friszoete rosé-moscato met een beetje prik. Dan nemen we dat rode jumpertje wel voor lief.’

VERANTWOORD

naam auslese, Umathum herkomst Oostenrijk, Burgenland, Frauenkirchen druif chardonnay, scheurebe schenkadvies drinken tot 2019, witte wijn glas, op 10°C bij zoete desserts met tropisch fruit, blauwschimmelkaas • € 13,75 (0,375 l) imperialwijnkoperij.nl

Ellen: ‘Josef Umathum bewijst met deze witte, zoete auslese dat hij niet alleen een expert voor droog rood in Burgenland is. Verbaast me niets! Alles wat van zijn hand komt, heeft een herkenbare, eigen stijl. Zijn wijnen zijn, ook auslese, altijd uitermate elegant, met veel fruit. Josef is trouw aanhanger van de bio-dynamische wijnbouw. De druiven voor de auslese zijn op leeftijd – rond de veertig jaar – en worden zeer selectief geplukt. Met als gevolg een wijn vol geconcentreerd tropisch vers fruit; ananas, lychee en verse vijgen. Om je glas helemaal bij schoon te likken.’

ANDERS

naam Palacio de Bornos herkomst Spanje, Rueda druif sauvignon blanc schenkadvies jong drinken in slank wittewijnglas, 10°C bij frisse desserts, blauwe schimmelkaas, curry • € 8,30 (0,5 l) okhuysen.nl

Ellen: ‘Fans van sauvignon blanc opgelet! In dit kleurrijke flesje zit een tropische verrassing uit Rueda. Zoet, maar niet mierzoet. Laat geoogst, toen de druif bol stond van de suiker, zonder zijn frisse sauvignon-karakter te verliezen. Bornos is meesterlijk met deze druif. Hun droge witte wijnen worden wereldwijd erg gewaardeerd. Zoet is een succes dankzij de koele nachten, zo blijven de zuren bestaan. Als je echt iets aparts wilt proberen, serveer hem dan eens bij mosselen met curry of tempura van asperges.’

CRÈME DE LA CRÈME

naam vin doux naturel, signature, Cave de Rasteau herkomst Zuid-Frankrijk, Vaucluse, Rasteau druif grenache schenkadvies nu drinken tot 2019, rode wijn glas, 12°C bij chocoladetaart, pure chocola, wild met pruimen, blauw geaderde kaas • € 20,50 dewijnschuur.nl

Ellen: ‘Verrukkelijk, deze rasteau. Zoveel fruit! Dit is niet de eerste de beste zoete rode wijn. In  neus en mond een daverende kersenparade met cacaofanfare. De zoetheid van de vin doux naturel  gaat samen met een ongelooflijke frisheid. Alsof het sap net de fles in is gegaan. Niets is minder waar. De rasteau is uit 2009. Al dat kokette kersenfruit komt door de oude wijngaard, waar de grenache tussen 40 en 80 jaar oud is. Hoe ouder, hoe beter! De opbrengt is extreem laag. Het alcohol in de wijn rolt als een velourstapijtje zo je keel in. De chocoladewijn bij uitstek. Zin in iets wilds? Serveer hem bij wildzwijn met pruimen of haas met chocoladesaus.’

TEKST: ELLEN DEKKERS