zo zit het: zuurkool

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

ZuurkoolZuurkool is dé wintergroente bij uitstek. We moeten toegeven: je moet er van houden …maar als je de liefde eenmaal hebt gevonden, gaat het nooit meer weg. In het februarinummer vind je de te gekke zalm-zuurkoolquiche van delicious.friend Janneke. Maar wat is zuurkool eigenlijk? En hoe wordt het gemaakt?

Zuurkool is lekker fris en knapperig, rijk aan vitamine C en met vrijwel alles te combineren. Het wordt gemaakt van fijngeschaafde witte kool die in laagjes zout (en eventueel met verschillende kruiden) wordt ingelegd in grote vaten. De kool wordt afgedekt en onder druk bewaard. Nu kan het fermenteren beginnen; bacteriën zetten het zout om in zuur. Daardoor blijft zuurkool lang houdbaar en wordt de kool lekker zacht, ook van smaak.

Zuurkool kun je gekookt kopen, maar zelf maken is veel leuker. Het duurt misschien even…maar dan heb je ook wat uit eigen vat. Je liefde voor zuurkool is dan verzekerd voor de rest van je leven.

3 delicious.recepten mét zuurkool:

Kolvaarse zuurkoolschotel van Janine
In de befaamde zuurkoolschotel van delicious. art director Janine gaan  rijst, varkensvlees, worst, ei en room. Zoals ze zelf zou zeggen: ‘Té lekker!’

Zuurkoolschotel met quorngehakt
Geef vleeseters eens deze zuurkoolschotel met quorngehakt. We zijn benieuwd naar hun reacties. Ook kinderen die niet zo dol zijn op zuurkool, zwichten voor deze romige vega-versie met zachte appelsmaak!

Kotelet met zuurkool en romige mosterdpuree
Een stevig winterrecept waar je snel energie van krijgt: kotelet met zuurkool en romige mosterdpuree. Perfect voor een winterse avond lijkt ons zo.