wijting, herondekt!

wijting

Wijting wordt vaak gebakken gegeten, als lekkerbek of kibbeling. Vers kocht je hem hooguit voor de kat. In Frankrijk is de waardering voor merlan groter en behoort de vis niet tot de goedkoopste soorten!

Nu wordt de smaak van wijting gelukkig herontdekt. Ga wel voor de duurzame variant, koop het liefst lijngevangen wijting. Wijting is licht verteerbaar door het magere visvlees en heeft niet veel smaakmakers nodig.  Met wat groene kruiden of een pittige boter komt de subtiele smaak van wijting het beste tot zijn recht.

5 mini-recepten met wijting

  • Pak wijtingfilets in bakpapier of aluminiumfolie met wat verse groene kruiden en eventueel wat champignons of uiringen en zet ze in de oven. De vispakketjes zijn in ± tien minuten klaar.
  • Maak van stukjes wijtingfilet een licht vissoepje met een goede bouillon en wat verse kruiden.
  • Maak een lekkere, niet te zoute brandade met verse wijting. Kook hiervoor afsnijdsels van wijting in een bodempje room met veel knoflook en stukken aardappel gaar. Pureer en serveer op een stukje brood.
  • Maak van restjes wijting eens viskoekjes. Schep er wat gesneden lente-ui door of een sjalotje, wat peterselie, en een ei voor de binding. Kneed er burgers van. Haal ze even door wat paneermeel en bak ze in boter of olie.
  • Ook kun je stukjes wijting door een tempurabeslag halen (kant-en-klaar te koop bij de supermarkt) en ze frituren als snackje.