10x dit wist je nog niet over watermeloen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vanbuiten en vanbinnen lekker: watermeloen heeft alles mee. Dus sjouw zo’n zware jongen mee naar huis en zet het mes erin. Heerlijk uit het vuistje, maar ook in gerechten als geroosterde watermeloensalade met pistache en feta. Wij geven je 10 weetjes over ons favoriete zomerfruit!

Watermeloen is heel lekker in zomerse drankjes. Probeer het in deze watermeloen wodka-granita.

10x weetjes over watermeloen

1 Gevlekt, gestreept, langwerpig, rond, ovaal en inmiddels ook vierkant, want ondernemende Japanse kwekers hebben recent een ruimtebesparende watermeloen ontwikkeld: gekweekt in vierkante glazen mallen.

2 Maar 50 calorieën per 250 g watermeloen (het vruchtvlees bevat 92% water en slechts 8% suiker). Het eten van watermeloen kost meer calorieën dan het oplevert! Nog een puntje?

3 Bron van vitamine A en C. Deze vitamines versterken het immuunsysteem en beschermen tegen ziekten. Met een punt watermeloen krijg je van beide al gauw 20% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) binnen.

4 Rijp en rood zijn watermeloenen rijk aan de antioxidant lycopeen, meer zelfs dan tomaten. Als het vruchtvlees roze is, is de stof nog niet tot ontwikkeling gekomen.

5 IJskoude blokjes watermeloen blijven enkele dagen goed in de koelkast. Dus: als je een hele watermeloen in stukken snijdt, heb je daar dagen plezier van.

6 Vers geperst watermeloensap pept op na het sporten. Watermeloen bevat citrulline, een stof die spierpijn tegengaat.

7 Gooi de pitten niet weg: per 24 stuks (een paar punten) bevatten ze 1 g eiwit.Rooster ze met zeezout en/of voeg ze toe aan een salade.

8 Houd je veel vocht vast? Watermeloen (de naam zegt het al) werkt vochtafdrijvend.

9 Gedroogde meloen is het hele jaar door een traktatie: snijd m in blokjes en laat deze 10 uur drogen in de oven op de laagste stand, of gebruik een dehydrator(voedseldroger).

10 Op de bbq kun je watermeloen een rokerig smaakje of een intens zoete smaak geven. Voeg gegrilde watermeloen toe aan salades, serveer als dessert of bij een kaasplankje.

Recept: Alison Adams. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Jane Hann. Foodstyling: Kerrie Ray. Bewerking: Merijn Tol. Beeld: iStock