spoedcursus Arabisch graan

Na de Hollandse aardappel en de Italiaanse pasta zijn wij klaar voor the next best thing: Arabische graanproducten! Een stoomcursus om je korrelkennis op te vijzelen.

Couscous lijkt sterk op griesmeel maar is wel degelijk anders. Voor het maken van couscous wordt een deeg van harde tarwe en water gedroogd en vermalen tot korrels. Maar oorspronkelijk worden de korreltjes met de hand gedraaid van een mengsel van tarwe, water en semolina. De korrels stoom je gaar in een speciale couscouspan of in een fijnmazig stoomnetje boven een pan met kokend water. Als je voorgekookte couscous gebruikt dan is even wellen in een kom met kokend water genoeg. Maar gestoomde couscous is veel lekkerder!

Het licht rokerige freekeh wordt gemaakt van harde onrijpe tarwe. De graankorrels zijn dan nog sappig en groen. De rokerige smaak ontstaat doordat de aren in brand worden gestoken om zo van de harde schilletjes af te komen. Het zwartgeblakerde tarwe wordt daarna schoongewreven en nagedroogd onder de Arabische zon.

De bekendere bulghur is eigenlijk niets anders dan gebroken, gekookte en gedroogde tarwe. De smaak is nootachtig en de bereiding simpel. Laat de bulghur eerst een uurtje weken en kook hem daarna in twee keer zoveel vocht (bouillon of water). Bulghur is een prima bijgerecht voor bij tajineschotels of als basis voor een kruidige maaltijd salade.

FOTO: TASTEOFBEIRUT.COM, LESLIEBECK.COM, GOURMETSLEUTH.COM