Seizoensvis

Veel, heel veel heerlijke visrecepten vind je in de delicious. van deze maand, plus veel informatie over hoe bewaar je vis, ga je voor kweekvis of is wildgevangen vis beter, en welke vis kun je nu het beste kopen? Dat laatste is niet 1-2-3 te zeggen want ook vis is een seizoensproduct, wilde vis welteverstaan. Vis eten volgens de seizoenen is niet alleen goed voor de visstand, vis is in z’n seizoen ook op z’n lekkerst! Zo is april bijvoorbeeld het paaiseizoen van de tong, dus laat je de tong nu liever met rust. Ook voor de snoekbaars geldt deze en volgende maand in ons land een vangverbod vanwege de paaitijd. Met makreel maak je een prima keuze. Helaas is alleen de makreelstand in de Noordzee niet opperst best, koop daarom de lijngevangen makreel uit Cornwall (met het MSC-label*).

Makreel herken je makkelijk aan de groenblauwe rug, met donkere strepen. Met z’n stevige en sappige visvlees dat een relatief hoog vetgehalte heeft, is het een gezonde ‘vette hap’: makreel is zelfs de meest omega-3 rijke vissoort en bevat maar liefst twee keer zoveel omega-3 vetzuren als zalm!

Verse makreelfilets met bacon & tijm, voor 4 personen:

3 el olijfolie om te bakken
4 plakjes bacon, in reepjes
1/2 el verse (citroen)tijm
8 makreelfilets, met huid

Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie en bak de bacon krokant. Voeg de tijm toe en bak 30 sec. mee. Schep de bacon met de tijm op een bord met keukenpapier.
Wrijf de makreelfilets in met versgemalen zeezout en peper. Schenk de resterende 2 el olijfolie in de pan. Leg de makreelfilets op de huid in de pan en bak ze in 2-3 minuten mooi bruin en knapperig. Keer de visfilets en bak ze op de vleeskant nog 1-2 minuten. Leg de makreelfilets op de borden en bestrooi met de krokante bacon en tijm. Lekker met doperwtenpuree.

Vis over? Maak er heerlijke viskoekjes mee, lekker met geroosterde aardappelen en een salade of bij de borrel.

Zelf makreel of je favoriete vis roken? Dat roken verrassend eenvoudig is, lees je in de april delicious. die nu in de winkel ligt, mét recept van in groene thee gerookte makreel (zie foto).

* Het MSC-label van Marine Stewardship Council is het internationale keurmerk voor duurzame wildgevangen vis en herken je aan de blauwe ovaal met witte vis. Vind je al die keurmerken verwarrend? In de april delicious. hebben we de belangrijkste viskeurmerken op een rijtje gezet.