appels: Santana

Een op het eerste gezicht gewone appel. Fris, sappig en met een knapperige beet. Dat is de santana-appel. Toch is dit appelras heel bijzonder: maar liefst zo’n driekwart van de mensen met een niet-ernstige of milde appelallergie kunnen de heerlijke santana wél eten.
Ontstaan in 1978 uit een kruising tussen de elstar en de priscilla en sinds 1996 op de markt, heeft de appel ook een enorm succes bij de niet-allergische appelliefhebbers: vanwege z’n vrij harde beet, frisse en knapperige smaak. Vrij groot van formaat en met een gezonde rode blos is het een echte handappel. En omdat de santana resistent is tegen appelschurft, de voornaamste ziekte in de appelteelt, is het appelras meteen ook een van de populairste biologische soorten.
Deze maand wordt de santana geplukt. Begin oktober komt de oogst pas op de markt. De vroeggeplukte santana moet namelijk nog even narijpen om zijn karakteristieke volle smaak helemaal tot zijn recht te laten komen. Zo nu en dan komt de vroeggeplukte oogst wel op de markt, zoals een deel van de oogst van de Warmonderhof Boomgaard. Zij noemen de niet-nagerijpte appel dan nog geen santana maar zure sanne. Zure sanne’s komen meteen vers van de boom en hebben een sappige friszure smaak: een appel voor liefhebbers van soorten als granny smith. Vanaf begin oktober heeft de santana zijn uitbundige friszoete smaak en heet hij geen zure sanne meer maar santana. Zowel de zure sanne als santana van de Warmonderhof kun je kopen in de Hofwebwinkel, bij de Hofwinkel in Dronten en op de biologische markten in Almere, Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam. Ook de Eyserhalte verkoopt de santana, net als de goedgesorteerde supermarkten. En vragen bij je fruitboer loont vast ook.

Je eigen santana in de tuin en over een paar jaar zelf plukken? Steeds meer boomkwekerijen hebben de santana in hun assortiment. Zo kun je de santana-appelboom kopen bij Boomkwekerij Frijns in Margraten. Of stuur een email naar alex@boomkwekerij-frijns.nl

Stevige handappels als de santana zijn ook heel geschikt in de keuken. Maak er bijvoorbeeld de onovertroffen gevulde appels met lemoncurd uit de delicious. receptenzoeker mee.