De oosterscheldekreeft is een echte smaakverpester. Want heb je eenmaal in dat heerlijke fijne ziltzoete vlees met delicate structuur gebeten, dan wil je de meer gangbare Amerikaanse of Canadese kreeft ineens niet meer. Wat een smaak en verfijning!
En deze Rolls Royce onder de kreeften zwemt gewoon in Zeeland. De kreeftenvissers (dat gaat hier van vader op zoon) halen de fuiken omhoog met daarin prachtige, blauwzwarte kreeften met een fijne tekening. Schoonheden zijn het, die op je bord transformeren tot een Zeeuwse zaligheid die je niet gauw vergeet.
Wanneer? Vanaf 1 april tot 15 juli is het seizoen. De Belgen zitten dan ‘en masse’ in de auto om in Zeeland verse Oosterscheldekreeft te gaan eten. Waar? Je haalt ze bijvoorbeeld bij Viskwekerij Neeltje Jans of ga ze proeven in een van de restaurants aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft.
TEKST MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR