BLOG – munt in heel veel smaken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

munt

De meeste munt die je in de supermarkt in bosjes of in zakjes koopt, is de Marokkaanse munt. Maar er zijn nog veel meer rassen, met elk hun eigen specifieke geur, kleur en blad. Culinairredacteur Trudelies vertelt je hoe je hem in je tuin of op het balkon laat groeien.

‘Vorig jaar waren we met het fotografieteam van delicious. een dag bij Kirsten Eckhart thuis voor een mooie zomerproductie. Zij heeft, zoals delicious.fans weten, een fantastische tuin én moestuin. Een lust om in rond te lopen, wat stylist Jet Krings met veel  oh’s en ah’s deden.

In Kirstens tuin zag ik naast prachtige bloemen ook een mooie terrapot met mooie donkere munt. Dat bleek chocolademunt. Chocolademunt?? Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik wreef een blaadje fijn en ik rook de volle diepe muntgeur met inderdaad een vleug van chocolade: heerlijk! De ‘pol’ die ik meekreeg, plantte ik ook in een flinke terrapot. Dit voorjaar heb ik hem nieuwe potgrond gegeven en de munt groeit weer lekker.

Prompt kwam ik op de markt in Hilversum deze munt ook tegen, naast veel andere muntsoorten, allemaal met hun eigen geur en bladstructuur. Je ziet ook steeds meer muntrassen en andere verse kruidenplanten bij de tuincentra.

Munt is een ongelooflijk makkelijke plant die het ook goed doet op arme grond zoals ik in mijn tuin heb. Soms zelfs zo goed dat je paal en perk moet stellen. Dus in een pot is vaak een aanrader. Maar als je veel munt gebruikt in de keuken, is het niet erg als de plant woekert. Geef munt altijd een plek in de half schaduw, de hele dag volle zon trekt de plant niet. Munt is ook ideaal in een royale pot op het balkon.

Munttakjes uit de winkel kan je ook prima wortel laten schieten. Haal de onderste blaadjes eraf, knip een stukje van de onderkant en zet ze in een glas water. Gewoon in het raamkozijn, niet in de volle zon en wachten tot er worteltjes aan komen. Hebben ze flink worteltjes gekregen, zet ze dan in potgrond en houd de aarde iets vochtig, totdat ze goed aanslaan.’

Je vindt de marktkraam waar Trudelies het over heeft op de Hilversumse markt op woensdag en zaterdag. Op woensdag staat hij aan het eind van de Groest.

TEKST EN BEELD TRUDELIES SCHOUTEN

 

munt