morielje paddenstoelen

Morieljes2212211

Groeien er paddenstoelen in het voorjaar? Ja, de morielje als een van de weinige!  Paddenstoelenjagers speuren de velden af naar deze lastig te vinden paddenstoel. Qua uiterlijk lijkt ie gek genoeg wel wat op onze hersenen, al heeft hij een geribbelde puntige hoed, die hol is. De schutkleur varieert van honingkleurig tot grijsbruin. Hij is klein en staat op een hol wit-crèmekleurig steeltje.


Waar het natuurlijk écht om gaat is de smaak; nootachtig, lekker aards en toch subtiel. Morieljes doen het geweldig in roomsauzen, in soep of ragout of in combinatie met wild, asperges en ook met kip. Grote morieljes vragen om een lekkere vulling…
Zo maak je morieljes schoon: begin met goed uitschudden. Omdat er vaak zand op en in de paddenstoel zit, kun je morieljes voor het schoonspoelen (met lauw water) het best halveren. Maak ze daarna meteen klaar. Koel bewaard zijn verse exemplaren kort – enkele dagen – houdbaar. Net als eekhoorntjesbrood kunnen morieljes erg goed worden gedroogd. Gebruik je gedroogde paddenstoelen, week ze dan voor gebruik. In het weekvocht blijft vaak wat zand achter, dus schenk het eerst door een extra fijne zeef als je het wilt gebruiken.

3 delicious.mini-recepten
* Meng gebakken morieljes door pasta met rucola, Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
* Week voor een romige saus 25 g gedroogde morieljes in 200 ml heet water. Knijp het weekvocht eruit en kook dit samen met 200 ml kalfsfond, 200 ml marsala en 200 ml room in tot 200 ml. Snijd de morieljes fijn en kook ze ± 5 min. mee.
*  Morieljesoep: Bak 400 g verse kleingesneden morieljes met 50 g boter en 2 fijngesneden sjalotten. Voeg
1 liter kippenbouillon toe en breng aan de kook. Neem de soep van het vuur en roer er 6 eierdooiers vermengd met 250 ml crème fraîche door. Verwarm de soep voorzichtig tot de soep bindt. Serveer direct met peper en geraspte Parmezaanse kaas.