ontmoet onze gekrulde vriend

Mangalica varkenMister Kitchen had voor delicious. een bijzondere ontmoeting met een bijzonder figuur: een Hongaars oervarken met blonde krullen. De Mangalica. In het januarinummer van delicious. lees je het hele verhaal (+ recepten!). Op de site wat extra’s, zoals een echte Mangalica-specialiteit: gerookte en gedroogde worst!

We kunnen er niet omheen: varkensvlees is terug. En hoe! Dus ging Mister Kitchen naar Hongarije voor het bijzondere Mangalica-varken. Afstammend van min of meer (half)wilde varkens die eeuwen geleden door Oost-Europa zwierven. En we moeten toegeven: ondanks z’n blonde krulletjes, ziet ‘ie er woest uit. Maar dat het vlees ook extra lekker is, wisten we niet. Tot nu.

Dit varken heeft namelijk een extra dikke speklaag en het vlees is dooraderd met vet. Een specialiteit die op veel Mangalica-boerderijen wordt gemaakt, is gerookte en gedroogde worst. En ja… misschien niet zo smakelijk, maar hij is volgens oud gebruik verpakt in de twaalfvingerige darm van het varken zelf. Dat je het maar even weet.

Mangalica worstDe worst wordt op smaak gebracht met zout, peper, paprika en een geheim kruidenmengsel. Dan wordt de worst koud gerookt en minimaal 2-3 maanden gedroogd. Traditiegetrouw wordt ‘ie gegeten met ingemaakte groenten en paprika gevuld met kool. Lekker Hongaars!

Meer Mangalica

  • Wil je meer lezen over onze nieuwe gekrulde vriend? Koop het januarinummer van delicious. (nog t/m 29 januari in de winkel).
  • Heb je delicious. al, maar wil je de worst zelf proeven? Bestel deze, en nog veel meer Hongaarse producten en topvlees, via lekkersuithongarije.nl en beefensteak.nl.
  • Zelf een tripje naar Hongarije in de planning? Van 3 t/m 5 februari wordt in Hongarije het Mangalica Festival gehouden. Meer info via mangalicafesztival.hu.
Mangalica varken