makreel, gezond, lekker en verantwoord!

makreelcollage584393‘Makreel is weer hip’, beweert het Visbureau. Als het aan de geïnspireerde chefs ligt die afgelopen maandag bij de Kookerij lieten zien wat je allemaal kunt doen met de traditionele makreel is dat zeker waar. Rauw als tartaar, koud of warm gerookt, op lage temperatuur gegaard of zelfs in een kroket: makreel is heel veelzijdig.  Erg lekker én nog heel gezond ook doordat hij veel omega-3 vetten bevat.

Dé ontdekking van de dag vond ik wel de koud gerookte makreel. Heel anders van structuur en ook anders van smaak dan de warm gerookte of gestoomde makreel die je in Nederland koopt. Helaas is koud gerookte makreel hier nauwelijks te krijgen, het meeste gaat naar Frankrijk. Wel de moeite waard om daar eens actie voor te voeren, want de smaak is geweldig!

Het gaat trouwens ook heel goed met de makreelstand. De Nederlandse makreelvloot vist op een duurzame wijze en is hiervoor in 2009 ook officieel MSC-gecertificeerd. Dit certificaat van de Marine Stewardship Council bevestigt dat de Nederlandse makreelvisserij een verantwoorde visserij is, die wordt uitgeoefend binnen de ecologische voorwaarden. Goed om te weten wanneer je voor makreel kiest!

Culinair redacteur Ellen van Mol


Jonge chefs presenteren hun geweldige makreelgerechten bij ‘Koken met Makreel’. Op de foto v.l.n.r.: Jac Benny en Niven Kunz (restaurant NIVEN), Jeroen Vink (restaurant Sild), Egon van Hoof en Jasper Hermans (restaurant Aan de Poel), Jim de Jonge (restaurant De jonge de Jong), Auke Wilod Versprille (restaurant Sild) en Corstiaan van Lent (EftelingHotel).