lovend over loof

We willen je zeker niet overhalen om te gaan eten als een konijn, maar knabbel eens aan het loof van bijvoorbeeld wortels. Geef toe: die blaadjes zijn zo gek nog niet. Maak er bijvoorbeeld een siroop van!

Zo maak je een Koreaanse kimchi salade!

het loof van WORTEL
Smaak: lichte wortelsmaak met het pittige van peterselie, lichtbitter.
Eten: rauw in salade, als basis voor pesto, geroerbakt in olijfolie met knoflook.

het loof van MEIRAAPJES
Smaak: vrij bitter, maar laat je daar niet door weerhouden!
Eten: stoof het met een robuuste smaak zoals knoflook of bacon en laat het goed gaar, té gaar eigenlijk, worden. Verrukkelijk!

het loof van BIETEN
Smaak: smaak en structuur lijken sterk op dat van snijbiet en wilde spinazie.
Eten: simpel roergebakken, in een hartige taart of fijngesneden in een salade.

het loof van RADIJSJES
Smaak: lijkt sterk op rucola; goed peperig, maar milder dan de radijsjes zelf.
Eten: in een salade, geroerbakt of gepureerd in pesto of soep.

wortelgranita met loofsiroop

nagerecht | 4 personen | v

‘Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk. Gebruik ze door een salade, in een wittewijnsaus bij vis of maak er lekkere pesto van: die kan zo weer over de worteltjes. Wortel met loof werkt niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in toetjes!’

1 bos wortels met mooi loof
5 kardemompeulen
2-3 cm verse gember in plakjes + 1 cm fijngeraspt
1 (bio)citroen, schoongeboend
100 g rietsuiker

Stap 1
Verwijder het wortelloof. Was 2 handen jonge blaadjes van het loof. Houd wat apart om te garneren en doe de rest in een pannetje met 150 ml water. Voeg de kardemom en gember toe.

Stap 2
Schil de citroenschil met een dunschiller, voeg samen met de suiker toe en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en kook de siroop 20 min. Schenk door een zeef en laat ± 10 min. afkoelen.

Stap 3
Was 250 g van de wortels en snijd in stukjes van 1 cm. Kook de wortels in zoveel water dat ze onder staan, met een snuf zout in ± 8 min. beetgaar. Giet het kookvocht af. Pureer de wortels in de keukenmachine grof, voeg 150 ml van de afgekoelde loofsiroop toe en bewaar de rest. Breng op smaak met 2-3 el citroensap en roer er de fijngeraspte gember door.

Stap 4
Schep een laag van ± 2 cm dik van het wortelmengsel in een ruime schaal en zet in de vriezer. Roer na 2 uur elk half
uur door met een vork tot er een losse, kruimelige granita ontstaat. Schep de granita in 4 glazen, schenk er een beetje siroop over en garneer met een takje van het wortelloof.

Bereiden ± 25 min. / ± 5 uur vriestijd.

RECEPTEN DOSIA BREWER, YOLANDA VAN DER JAGT, WERRY VAN LEEUWEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN BEWERKING DOSIA BREWER, MINTA NICOLAï

gezond verstandMeer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 5 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

wortelgranita met loof