liefde voor granen

granen

Granen, niet verwerkt tot brood maar in zijn pure vorm. In delicious.februari vind je waanzinnige recepten uit het Grote Granenboek van Ghillie James. En wij hebben nóg meer ideeën voor je.

Tarwe, spelt, gerst, haver, gierst, kamut, rogge, maïs, rijst… het zijn allemaal granen. Voor je gezondheid kun je ze het beste zo intact mogelijk eten: volkoren dus! Granen bestaan uit verschillende laagjes met voedingsstoffen als B-vitaminen en mineralen als ijzer en fosfor. Het binnenste deel, het meellichaam, bevat daarnaast zetmeel. Tarwe en ook rijst worden vaak geraffineerd om er witmeel en witte rijst van te maken. Daarbij worden de meeste laagjes verwijderden dus ook de voedingsstoffen en vezels! Liever volkoren dus. Door vezels krijg je minder snel trek én werken je darmen beter. Volkoren is trouwens bepaald geen straf: volkorenproducten hebben veel smaak! Een win-winsituatie dus.

Hoe krijg je dat onbewerkte volkorenfood binnen?

  • Bijvoorbeeld met een groentesandwich. Pureer 2 geroosterde paprika’s (eventueel uit pot) en bestrijk er een volkorenboterham mee. Beleg met plakken avocado, tomaat, komkommer en dungesneden rode ui. Bestrooi met peper en zout en dek af met een tweede boterham.
  • Of gebruik bulgur eens als originele vulling. Meng er bijvoorbeeld hazelnoten, feta en verse kruiden door. Vul er courgettes, aubergines of tomaten mee en gaar ze in de oven. Ook lekker als vulling voor opgerolde kipfilets of karbonades!
  • Maak je rijstepap eens met zilvervliesrijst. De kooktijd wordt dan wel iets langer. Breng de rijst op smaak met ahornsiroop en kaneel. Bestrooi hem gul met gehakte walnoten.

Granen bewaar je het best in luchtdichte en donkere voorraaddozen. In de delicious.shop vind je aantal van de fijnste boxen.

voorraadbussen

http://shop.deliciousmagazine.nl/rig-tig-by-stelton-voorraadbox-20-cm-x-21-cm-wit-p75966.html

http://shop.deliciousmagazine.nl/rig-tig-by-stelton-voorraadbox-10-cm-x-31-cm-wit-p75963.html

http://shop.deliciousmagazine.nl/pt-silk-voorraadbus-87-cm-muisgrijs-p93845.html

http://shop.deliciousmagazine.nl/pt-silk-voorraadbus-14-cm-wit-p93839.html

Wil je meer weten over Arabische granen? Lees dan hier verder.

FOTO: TASTEOFBEIRUT.COM, LESLIEBECK.COM, GOURMETSLEUTH.COM

voorraadbussen