kweeperen: dé basis voor membrillo en thuistapas

kweeperen oogst

Culi-redacteur Trudelies: ‘Bijna elk jaar geeft de kweepeerboom van mijn vriendin Barbara een enorme lading prachtige kweeperen. En daar krijg ik een groot deel van, dat ik gebruik om membrillo van te maken. Membrillo – dikke kweepeerpasta met suiker – wordt in Spanje als tapas met manchego  (harde schapenkaas) geserveerd en dat is nu ook ons steevaste huishapje geworden als we gasten hebben.’

Vorig jaar was het voorjaar zo slecht met zoveel vorst dat de bloesem van de kweepeer bevroor, en dus kwam er ook geen voorraad membrillo dat najaar. Had ik maar niet álle potten weggegeven, want  geen membrillo betekent ook geen manchego huistapas!

De oktoberoogst van dit jaar was wél overweldigend en nu heb ik al zo’n 30 potten membrillo en 30 potten kweepeergelei op voorraad. En het eind van de peren is nóg niet in zicht, ik ga er nog heel veel stoven in witte wijn en kruidige stoofpotten.

Ook collega Janine Couperus is altijd blij met een paar kilo kweeperen. Zij maakte prachtige dunne plakken membrillo in diep oranjerode kleur (zie hieronder).

image1

image

Leuk aan kweepeer is ook dat je er 2 x zoveel van kan maken als van elke andere fruitsoort. Kweepeer smaakt daarnaast waanzinnig goed, heeft veel aroma en er zit ontzettend veel pectine in. Bovendien kun je echt alles gebruiken, ook de schil en zelfs het klokhuis.

Voor gelei doe je eerst alle grof gesneden peren met alles erop en eraan in een grote pan, zet ze onder water en breng aan de kook. Kook de peren 30-40 min. zachtjes, zodat het water genoeg pectine en geur- en smaakstoffen kan opnemen en zeef het dan door een fijne dubbelgevouwen doek. Het gezeefde vocht is prachtig donker goud van kleur! Hier maak je gelei van. De pulp die achterblijft in de doek is voor membrillo. Pureer de pulp bij voorkeur door een roerzeef, want als je de keukenmachine of blender gebruikt, zal je het daarna nog moeten zeven en dat is – zeker als het veel is – nog een flinke klus.

Ook lekker met kweeperen is ‘m verwerken in pikante specerijensiroop als dessert!

TEKST: TRUDELIES SCHOUTEN