Het is geen muffin, het is geen croissant, het is een cruffin!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een cruffin is niks meer of minder dan een kruising tussen een muffin en een croissant. Maar dan wel een heel geslaagde kruising, want stiekem vinden wij de cruffin veel lekkerder dan de muffin en de croissant.    

Toch liever een muffin? Ga dan voor affogato-muffins met mokkasuiker.

De oorsprong

Tot zover bekend wordt de eerste cruffin verzonnen in 2013 door Kate Reid van Lune Croissanterie in Melbourne Australië. Maar echt populair wordt de cruffin pas door toedoen van de eigenaren Ry Stephen and Aaron Caddel van Mr Holmes Bakehouse in San Francisco, die het gebak sinds 2014 in hun assortiment hebben. Mocht je daar een keer in de buurt zijn, ga er dan beslist één proeven: 1042 Larkin Street. Hun cruffins zijn zó lekker dat ze inmiddels hun weg over de hele wereld hebben gevonden.

Saillant detail: in maart 2015 wordt er ingebroken bij Mr Holmes Bakehouse en wordt het recept van cruffins samen met nog 230 andere recepten gestolen. Andere zaken zoals geld en computers laten de dieven onaangeroerd. Nou, dan weet je ’t wel: dan moeten die cruffins wel van een héél bijzondere orde zijn.

Het recept

Door croissantdeeg te laten rijzen en bakken in een muffinvorm krijgt het zijn gezellige ‘champignonvorm’. Daarna komt het belangrijkste: de cruffin wordt gevuld met crème, jam, chocolade etc. en vervolgens gegarneerd. Ook kun je de vulling eventueel meebakken. Omdat het water je nu vast in de mond loopt, geven we je ons geweldige recept voor cruffins.

cruffins met kaneel en walnoten

Gek op croissants? Maak dan ook zeker deze cruffins. Een combinatie tussen een klassieke croissant en muffin. Lekker met kaneel en walnoten, maar ook natuurlijk met Nutella.
Tip: heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en weinig tijd? Maak de cruffins met kant-en-klaar deeg!

>> naar recept

Tekst: Marion de Boer. Beeld: Saskia van Osnabrugge. Recept: Eke Mariën. Bron: Wikipedia