het fijne van tijm

Tijm is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken. Maar wat is het nu precies, en wat is de beste manier om het te gebruiken.

Het smaakt heel goed in deze heerlijke tijmcrêpes met uienmousse en zalm

TIJM is een winterharde, struikachtige plant met klein, aromatisch blad. In het mediterrane gebied groeit hij in het
wild en het aroma is daar veel sterker dan in ons koelere klimaat. Maar zelfs hier heeft de plant een geurig aroma en krachtige smaak. Kneus je het blad, dan komt een warm aards en licht peperig aroma vrij. De smaak is kruidig. Er zijn veel soorten, alle met lichte smaakverschillen. Citroentijm smaakt sterk naar citroen, kruipende tijm is minder aromatisch.

IN DE TUIN vraagt tijm een zonnige plek in liefst wat luchtige, goed doorlaatbare grond. In een rotstuin doet tijm
het erg goed. De grond mag niet te droog zijn. Zorg bij het planten dat het kruid voldoende water krijgt tot hij goed aanslaat. Pluk zoveel mogelijk, anders verharden de takjes.

IN DE KEUKEN Door het sterke aroma en de krachtige smaak kan tijm het beste met mate worden ingezet. Groenten en vlees met uitgesproken smaken kunnen daar goed tegen opboksen en elkaar prachtig aanvullen. Wees voorzichtiger met delicatere smaken, tijm overheerst al snel. In een klassiek bouquet garni (bosje verse kruiden) wordt het ingezet in bouillons en in sommige sauzen. Juist in gerechten die lang mogen stoven geeft tijm zijn
smaak mooi af. Het gaat prima samen met uien en knoflook, is lekker in peperige gerechten en doet het fantastisch in paté, terrine, bij lamsvlees, aubergines, wortels, aardappels, peulvruchten en tomaten.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Nóg meer delicious.inspiratie? Bestel nummer 2 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd