Het chique Parijse koekje: macaron

Twee verderlichte koekjes met in het midden een verrukkelijke fluffy vulling, dat is de Parijse Macaron. Een hap en je bent verkocht. Het chique koekje is ondertussen zo beroemd dat er zelfs een Macaron-dag (20 maart) in het leven geroepen is. In het plaatsje Montmorillon is er zelfs een heus Macaron-museum.

Lees ook: deze bekende Franse patisserie komt met vegan macarons.

De oorsprong

Wie de ontdekker is, daarover zijn de macarongeleerden nog steeds druk aan het kissebissen. Volgens de ene overlevering werd de macaron of iets wat er op leek al in 791 gemaakt in een Italiaans klooster. Volgens weer een ander verhaal bracht Catherine di Medici die met Henri II, de koning van Frankrijk, was getrouwd het koekje in 1533 naar Frankrijk. En was de adel die het hof van Versaille frequenteerde dol op het koekje, waardoor ze al snel als warme broodjes over de toonbanken van vele banketbakkers in het hele land gingen. Ook deze macarons waren anders dan die wij nu kennen: het bestond uit maar één koekje en had geen vulling. Last but not least is er nog het verhaal van de Parijse macaron. Deze wordt sinds het midden van de 19e eeuw gemaakt volgens geheim recept door de ondertussen wereldberoemde Parijse patissier La Maison Ladurée. Dit is de macaron zoals wij ‘m vandaag de dag ook kennen: twee koekjes van schuim met daartussenin een verrukkelijke fluffy vulling. Als je in Parijs bent, is het absoluut de moeite waard om een keer in de rij te staan voor hun niet te evenaren macaron. La Maison Ladurée – 14 Rue de Castiglione, Parijs.

Luister onze podcast over ons favoriete koekje: de macaron.

Het recept

Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes met in het midden een vulling van ganache of een andere zachte vulling. Amandelen, suiker, poedersuiker, eiwit en beaucoup d’amour zijn de belangrijkste ingrediënten. Aan de kleur kun je zien wat er in de vulling zit. In de donkerbruine chocolade, in de groene pistache, in de gele citroen en in de roze frambozen.

Het recept van Ladurée is natuurlijk geheim. Gelukkig hebben wij een recept waar je ook heel gelukkig van wordt:

macarons met aardbeienvulling

macarons met aardbeienvulling

De 'dopjes' van de macarons worden traditioneel altijd zonder smaakje gebakken, hoogstens met wat vanille. Wel krijgen ze een kleur die past bij de vulling.
Probeer ook eens vegan macarons!

>> naar recept

Tekst: Marion de Boer. Bron: Gastropedia & itinari. Recept: Dosia Brewer. Beeld: iStock

macarons - delicious