groene blaadjes: kropsla

kropsla221

Bij Beatrix Potter vallen de Wollepluis-konijntjes in slaap – en belanden bijna in de konijnenpastei – na het  verorberen van te veel doorgeschoten sla. Want de slaplanten zijn zo slaapverwekkend…

De Grieken gebruiken het inderdaad als slaapmiddel, maar tegenwoordig  eten we dit konijnvoer gewoon omdat het lekker en gezond is.  De groente is slank en er zit veel calcium en ijzer in.

Met de opkomst van de ijsbergsla raakte kropsla een beetje in de vergetelheid, maar nu is de boterzachte – en goedkope – groente gelukkig weer helemaal terug. Kropsla is  puur Nederlands, en is het hele jaar door verkrijgbaar.  Van mei tot juni komt de sla van de volle grond, de rest van het jaar is er kassla.

Goede kropsla ziet er fris uit, zonder verlepte bladeren en met een stevig en gesloten hart. Gebruik kropsla liefst zo snel mogelijk na aankoop. In de groentelade van de koelkast kun je de sla eventueel nog twee tot drie dagen bewaren. Schep de dressing pas op het laatste moment door de schoongemaakte sla.  Is de kwaliteit wat minder geworden? Snijd dan de stronk van de krop en leg de sla in een bak met water en ijsklontjes. Verwijder voor gebruik de buitenste bladeren. Maak de bladeren los, was ze en droog ze in een slacentrifuge of met een schone doek. Pluk de bladeren in kleine stukjes.

delicious. mini-recepten

1. Vul mooie slabladeren met een mix van roergebakken gehakt, paprika, lente-ui en fijngesneden rode peper.

2. Gebakken Oosterse kropsla. Snijd de krop in 4 of 6 stukken. Bak deze kort in wat olie en besprenkel met een dressing van 3 el sojasaus, 2 el bruine basterdsuiker en 3 el rijstwijn.

3. In de soep. Verhit wat olijfolie in soeppan en bak wat ui en knoflook aan. Bak 250 g kruimige aardappelblokjes  mee en voeg   1 l kippenbouillon toe. Kook de aardappel gaar, voeg 1 grof gesneden kropsla toe en pureer de soep.  Breng op smaak met verse groene kruiden en  peper en zout. Lekker met reepjes gerookte kip en een flinke scheut slagroom.