Ken jij deze feiten over suiker al?

Hoe meer feiten over suiker je kent, hoe bewuster je ermee kunt omgaan. Deze suikerbegrippenlijst gaat je zeker helpen.

Minder suiker eten? Lees deze 3 tips voor zoet zonder suiker…

feiten over suiker: ken jij deze begrippen?

Suiker
Laten we makkelijk beginnen. Suiker is een zoete stof gemaakt van suikerriet of suikerbieten. Suiker wordt ook wel sacharose genoemd en behoort tot de koolhydraten.

Glucose
Koolhydraten worden in je maag en darmen omgezet tot glucose, een vorm van suiker. Glucose wordt opgenomen in je bloed. Vandaaruit gaat het naar je spieren en organen. Glucose is brandstof voor je lichaam.

Fructose
Fructose komt voor in fruit en wordt daarom ook wel vruchtensuiker of fruitsuiker genoemd. Het verschil met glucose? Fructose is twee keer zo zoet en wordt langzamer door je lichaam opgenomen.

Vrije suikers
Vrije suikers zijn alle toevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siroop, vruchtensap en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen niet onder vrije suikers.

Natuurlijke suikers
Natuurlijke suikers zijn suikers die niet geraffineerd (gezuiverd) zijn. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn honing, palmsuiker en ahornsiroop. Natuurlijke suikers zijn niet gezonder of beter dan geraffineerde suikers. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten suiker.

Suikervrij
Een product mag pas suikervrij worden genoemd wanneer het suikergehalte maximaal 0,5 gram per 100 gram is of 0,5 gram per 100 milliliter.

Stem jij voor minder suiker?
Veel Nederlanders willen minder suiker gebruiken, maar weten niet hoe. Deze begrippenlijst is een begin, maar ook de voedingsindustrie moet verantwoordelijkheid nemen door minder suiker in producten tedoen en zo het aanbod gezonder te krijgen. Stem jij voor minder suiker? Teken de petitie op www.halve-maatregelen.nl

DELICIOUS. MAGAZINE SAMEN MET HET DIABETESFONDS

De lekkerste hapjes serveer je natuurlijk op een mooie delicious. plank! Bestel een kleine, middelgrote of grote plank in de webshop. Leuk voor jezelf, of als cadeau!

feiten over suiker