Eetchampagnes

Champagnes matchen perfect met food, dat is niks nieuws maar wel erg lekker. Met name vintage champagnes van druiven uit hetzelfde, uitzonderlijke oogstjaar, doen het door de karakteristieke en krachtige smaak goed aan tafel. Vintage champagnes zijn de kronen op het werk voor een wijnbouwer en zijn keldermeester. Een glimp van de fles roept al menige herinnering op aan juist dát bijzondere goede jaar. En terecht, want zo’n vintage maken ze niet elk jaar.
De vintage champagnes van Veuve Clicquot, het grootste merk op het gebied van vintages, zijn zo’n eetchampagnes. Uit het fenomenale jaar 2002 komen maar liefst 3 vintage champagnes.
Allereerst is er de stralende Vintage 2002 met een levendige en langdurige bruis en een aangename acacia-geur. Zijn aroma doet denken aan patisserie (lees: marsepein en brioche) en smaak is zijdezacht. Proef de Vintage 2002 met een tartaar van zeebaar, gepocheerde tarbot met lintpasta of cappuccino van Bresse-kip en gekonfijt citrusfruit. Erg lekker is deze vintage met een blini getopt met guacamole en krab, beamen wij.
Ook de Vintage Rich 2002 bruist levendig en langdurig met in eerste instantie een fris aroma dat later plaats maakt voor de typische Clicquot-noten van gedroogd fruit, marsepein en brioche. Gecombineerd met een fluwelige, zoete toets van vanille is deze vintage een aanrader voor wie houdt van de kruidige Aziatische keuken. Denk samosa met krab, Indische kruiden, koriander.
Tot slot is er de Vintage Rosé 2002 die met een parelende delicate roze kleur intense aroma’s van blauw en rood fruit (morellen!), peper en vanille verspreidt. Met een frisse toon van anijs, volle smaak en geweldig lange afdronk is deze vintage er voor vleesgerechten en kruidige marinades.
De Veuve Clicquot Vintage 2002 champagnes zijn nu op dronk maar kunnen ook nog menige kelder sieren. Daar worden ze zelfs met de jaren alleen maar beter van.

Meer info: www.veuve-clicquot.com