één stapje extra

Voor de ingrediëntenlijst van ons nieuwste mediterrane nummer deinst een echte foodie niet terug. Het meeste kun je in de supermarkt en bij de vlees-, vis- en groenteboer wel kopen. Voor sommige gerechten uit ons mediterrane nummer moet je even omrijden. Even langs de Turkse delicatessenzaak, even langs de groentejuwelier. Maar dan smaken ze wel extra delicious.!

Voor de lasagne (p.32) heb je gerookte mozzarella nodig. Deze scamorza is een stevige, zoute mozzarella met een rijke rokerige smaak. Je koopt hem bij gespecialiseerde kaaswinkels, Italiaanse delicatessenzaken en online via Vanilla Venture. Je kunt hem vervangen door gewone mozzarella.

Claudia Roden deelt haar recept voor roerei met asperges en garnalen (p.44). Dat is een gerecht met dunne, wilde asperges die trigueros heten (van trigo ofwel tarwe), omdat ze op tarwevelden groeien. Ze worden onder andere in Frankrijk geteeld. In feite zijn het helemaal geen asperges. Het zijn namelijk de stengels van een hyacint-achtige plant en heeft een bittere smaak. Als je ze kunt krijgen, kun je ook grasasperges nemen, die zijn echt heel dun. Je koopt ze bij de groentejuwelier of groothandel.

Je kleurt de paella (p.52) zwarter dan zwart met inktvisinkt. Dat koop je in kleine zakjes bij de betere goed gesorteerde visboer, delicatessenzaken of online. Je hoeft niet bang te zijn voor een vissige smaak, want de inkt dient enkel als kleurstof.

De sumak en tahin voor Valli’s zalmforelrecept (p.52) haal je vrij eenvoudig bij mediterrane en natuurwinkels. Daar koop je ook de ingemaakte citroenen. Tahin is bovendien ook vrij goed in de ruim gesorteerde supermarkten te krijgen. Tahin is een pasta van gemalen sesamzaad en heeft een sterke smaak. Sumak wordt vaak als vervanger voor citroen gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Het is een poeder van zure bessen. Je kunt eventueel ook citroensap of granaatappelmelasse gebruiken. Zelf citroenen inmaken is trouwens ook een peulenschil.

De maïskip uit Les Landes (p.64) is een echt delicious. recept. Je zoekt eerst de beste maïskip uit bij de poelier en gaat daarna even langs de specerijenwinkel. Daar haal je de kardemompeulen en piment d’esplette. Of je bestelt online.

Ga je de geurige vistajine met saffraancouscous (p.73) uit Familietijd bereiden? Dan moet je wel harissa in huis hebben. Dat is steeds vaker te vinden in de ruim gesorteerde supermarkten, maar soms is een bezoek aan de Midden-Oosterse winkel onvermijdelijk klinkt wel wat dramatisch. Je kunt ook sambal met wat knoflook en komijn mengen.

FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN

delicious