duits gebak

duits gebak

Hoe Duitsers bakken? ‘Ons gebak is anders: we gebruiken veel kwark, room en verse kaas’, vertel de van oorsprong Duitse Nicole Neijt. Ze bakt in Brabant haar Duitse taarten die ‘veel minder suiker’ bevatten dan Nederlands bakwerk. ‘We zoeten ook de slagroom niet zodat je alle ingrediënten afzonderlijk proeft, want zoete slagroom overheerst. Het gaat om de balans.’

De wondere wereld van Duitse taart volgens Nicole

  • Torten – heerlijke taarten met meerdere deeglagen (bijv. Wener, met krokant deeg) van verschillende textuur. Gevuld met luchtige crème, chocolade of fruit(combinaties). Vaak geparfumeerd met alcoholhoudende drank als rum, kirschwasser of mandarijnlikeur. Voorbeelden: schwarzwälder kirschtorte, erdbeer sahnetorte, herrentorte.
  • Kuchen – eenvoudige taarten: bijv. de klassieke käsekuchen; een krokante deegbodem gevuld met room en kwark en vanille met fruit erop gebakken.
  • Blechkuchen – grote, rechthoekige rustieke kuchen: voor veel mensen.
  • Napfkuchen/kastenkuchen – iedere streek heeft een eigen versie van deze cake-achtige koek: van rustiek tot verfijnd, vaak bedekt met chocoladecouverture.
  • Gevuld zoet brood – van gevlochten gistdeeg met een vulling (rum-rozijnen, amandelschaafsel, gemalen maanzaad, sukade en orangeade of marsepein.) Bepoederd met poedersuiker of met citroenglazuur.

Nicole’s grote favorieten

  • Deutsche käsekuchen! Gewoon omdat de smaak eerlijk en puur is, met fruit of met room erop. Er is niet veel voor nodig; een paar ingrediënten in de juiste verhouding en van goede kwaliteit maar vooral de nodige liefde en aandacht bij het bereiden.
  • De schneckes met fruit die ik ook veel bak, eet je eventueel zo uit de hand.
  • De bienenstich is een traditionele Duitse taart van gistdeeg (wat anders is dan het Nederlandse gistdeeg) met slagroom of crème en een krokante laag honing met amandelschaafsel erop.