Crispy granaatappel

De dikke leren granaatappel met zijn goudgele blos glimt je vooral in het najaar tegemoet. Op de markt, in Turkse en Marokkaanse winkels én in menige supermarkt. Want, de vrucht die symbool staat voor liefde en vruchtbaarheid is inmiddels goed verkrijgbaar. Daar zijn wij maar wát blij mee.
Het vruchtvlees van de granaatappel telt honderden witte pitjes, elk pitje zit in een robijnrood balletje vol sappig, friszoet vruchtvlees. De crispy pitjes zijn juweeltjes voor het oog. Volgens onze culinaire redacteur Merijn Tol en vriendin Nadia Zerouali is de granaatappel dan ook het prachtigste fruit uit het Midden-Oosten. Zij drinken het sap, eten de pitjes naturel, in salades en toetjes. Ook maken ze met granaatappelsap in hun nieuwe boek Arabia* een frisse sorbet, met geurig rozenwater. Heerlijk als welkome verfrissing tijdens de feestdagen. Merijn en Nadia proefden dit ijs in Oslo, een superhip restaurant annex ijssalon met waanzinnige ijssoorten in Hamra, Beiroet. Het recept stond in de voorpublicatie in het delicious. nummer van oktober. Het granaatappelsap kun je zelf persen maar je vindt het sap ook bij de andere fruitsappen in de supermarkt.

Eveneens uit Arabia komt onderstaande vrolijke salade met granaatappelpitjes. De verse ricotta en rijpe vijgen vormen een geweldige combinatie met de knapperige pitjes en frisse honingdressing.

Tip Kijk eerst even op foodtube.nl waar lady chef Jean Beddington laat zien hoe eenvoudig je dit appeltje voortaan ‘schilt’.

Bloemensalade met oranjebloesemhoning en verse ricotta, voor 4 personen:

handje pistachenootjes
1 granaatappel
4 cactusvijgen
4 rijpe vijgen
2 el honing
oranjebloesemwater
1 citroen
4 el olijfolie
zout en peper
verse, onbespoten bloemen zoals viooltjes, kamille, borage en/of Oost-Indische kers
250 g verse ricotta

Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan en laat ze goed afkoelen. Breek de granaatappel open en haal de pitjes os. Schil de cactusvijgen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd ook de vijgen in partjes.
Verwarm de honing met een scheutje oranjebloesemwater tot de honing vloeibaar is. Laat afkoelen. Pers de citroen uit. Maak een dressing van de oranjebloesemhoning, citroensap en olijfolie, en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het fruit en de bloemen losjes over de borden. Verdeel ook de ricotta en de pistachenootjes erover en bedruppel royaal met de dressing.

*Arabia is behalve een geweldig kookboek ook heerlijk om te lezen, Merijn Tol en Nadia Zerouali vertellen over hun culinaire ontmoetingen tijdens hun reizen door de Mediterraan-Arabische wereld, ze leiden haast allemaal tot vriendschappen en vooral samen koken. Voor wie de Arabische keuken niet kent, gaat een wereld open. Wie haar wel kent zal veel inspiratie opdoen en ongelooflijk veel plezier beleven aan de reisverhalen. Met restaurant- en hoteltips! Je krijgt het boek cadeau bij een jaarabonnement delicious., zo lang de voorraad strekt. Kopen in de winkel, voor jezelf of als kadootje voor de feestdagen kan natuurlijk ook. Arabia kost € 29,95 (ISBN 978 90 215 3379 5, Kosmos Uitgevers).