citroen, citroen en nog eens citroen

citroen, citroen en nog eens citroen

De citroen met z’n frisse sap en een frisbittere schil is zo’n smaakmaker uit de Italiaanse keuken die we het liefst het hele jaar door gebruiken. Daarom bleef het niet bij citroenrecepten in delicious.juni, maar vonden we nog veel meer citroen!

21_ManodoriLemonCitroenolie
Al een paar druppels van deze krachtige citroenolie hebben een groots effect, bijvoorbeeld over gegrilde vis of een salade. De olie wordt uitsluitend gemaakt van aan de citroen onttrokken olie en dat wordt gecombineerd met kwaliteit olijfolie. De precieze manier waarop die smaakonttrekking aan citroen plaatsvindt, dat blijft het geheim van de Italiaanse kok Italiaan Massimo Bottura. | 250 ML €14,95 Vanilla Venture, vvthuis.nl

VV_PriAzLimonCitroenwijn
Wijn maken … waarom zou dat alleen met druiven lukken? In de Spaanse kustplaats Altea ging bodega Sendra Gonzalez aan de slag, eerst met sinaasappel, later met granaatappel, citroen, mispel en mandarijn. Het resulteerde in een verbluffend mooie collectie van serieuze, verfijnde en vrij subtiele vruchtenwijnen. Ze zijn heerlijk bij de desserts, maar ook bij hartige voorgerechten zoals paté of in combinatie met kazen. | Citroenwijn 2006 500 Ml €24,95 Vanilla Venture, vvthuis.nl

dillekamilleHRCitroenzeep
Met Ossengal citroenzeep verwijder je lastige vlekken uit textiel, de zeep is vooral erg handig om vetvlekken weg te halen ook eventueel ook geraspt toe te voegen aan wasmachine voor extra krachtig was resultaat. | Huishoudzeep citroen, 100 gram €1,95 Dille & Kamille, dille-kamille.nl

 

citroen_amalfi_kistAmalfi citroenen
Citroenen afkomstig van de regio bij de Amalfi kust. Deze hebben citroenen hebben een dikke matte schil met veel oliën. bevat veel sap en heeft een geurig aroma. | €4,95 500 gram, sporadisch te bestellen via vers-bestellen.nl 

 

_MG_2988 Zyliss zesteur 13,5 cm kunststof groenCitroen schillen
De Zyliss zesteur met groen kunststof handvat gebruik je om schaafsel van citroenschil of schillen €9,50 (Oldenhof) Om nog fijn er te raspen gebruik je de rasp uit de Microplane Professional Serie ze zijn van roestvrijstaal, hebben een messcherp gelazerd bladoppervlak. | €29,90 kookwinkel.nl

 

Meyer lemon
De aromatische meyer citroen is momenteel erg populair bij chefs in o.a. San Francisco en New York. Het is een kruising tussen een citroen en mandarijn of sinasappel soort, hij heeft een heel bloemige smaak en groeit voornamelijk in Calafornia. De schil is erg dun waardoor hij lastig te importeren is en vrijwel niet in Nederland verkrijgbaar is

Ceder citroen
Grote, 10 tot 20 cm lange vruchten met een en een zeer dikke schil. Het vruchtvlees is minder sappig dan dat van de gewone citroen en ruikt ongeveer als cederhout. Wordt daarom ook cedercitroen (in Italie Cedrat) genoemd. wordt niet vers gegeten maar verwerkt tot sucade. (vrucht halveren, vruchtvlees verwijderen, schil minstens een maand in pekelwater bewaren, vervolgens wassen en koken in een oplossing van water en suiker). | €5,95 500 gram, sporadisch te bestellen via vers-bestellen.nl

Citroenweetjes

  • In goede omstandigheden geeft een gangbare citroenboom in een mediterraan klimaat 3 tot 4 keer per jaar vruchten. Deze vruchten hebben ieder seizoen een andere kleur. De vruchten in de zomer groeien van juli tot september en zijn groen gelig. In de herfst en winter zijn de citroenen geel, zoals ze in de winkel zijn te vinden. In mei zijn de vruchten bijna wit van kleur en blijven dat ook. De citroenboom is de enige bekende boom die vier maal per jaar vrucht draagt.
  • Waarom liever de schil van biologische citroenen? Reguliere citroenen worden bespoten met pesticiden en behandeld met een chemisch waslaagjes (gemaakt van eitjes en bloed van een insect vermengt met wat chemische bestandsmiddelen) zo glimmen ze mooi en zijn ze langer houdbaar.

Citroen uit eigen kas
Restaurant De Kas verwerkt de eigen oogst in gerechten. In de kas vind je de Californische Meyer Lemon. De bloesem en het blad worden verwerkt in meringue. Van de vrucht zelf wordt citroentaart gemaakt.  | restaurantdekas.nl 

PRODUCTIE & TEKST MAAIKE KOORMAN en NADIA KHALEGHI FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE

TREK IN MEER CITROEN? BLADER DAN SNEL DOOR DELICIOUS.JUNI 2014!