boerenkool: snij het zelf eens!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

boerenkool

De Fransen noemen deze groene koolsoort  ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes, vanwege de dikke bladeren met krullende uiteinden. Wij noemen het gewoon ‘boerenkool’.

Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst en spekjes. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van boerenkool aan.

De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Maar zelf schoonmaken van verse boerenkool is eenvoudig. Breek de bladeren van de steel, verwijder de dikke stelen en was het blad goed. Snijd de bladeren of kook ze in hun geheel. De kool slinkt tijdens het koken, maar laat weinig vocht los, dus voeg voldoende water toe. Boerenkool komt vooral uit eigen land. Nederland is nog het enige land waar boerenkool op grote schaal wordt geteeld.