boerenkool 2016

Niets lekkerder dan verse wintergroente zó van het land! Boerenkool bijvoorbeeld: vol van smaak, makkelijk, gezond en veelzijdiger dan je denkt. Boerenkool is puur en supervers: het wordt snel geoogst, gewassen, gesneden en verpakt, en is overal te koop. Welke variant je ook kiest, of je nu gewone boerenkool in de stamppot stopt, cavolo nero roerbakt of baby-boerenkool in een salade doet, boerenkool doet je goed.

advertorial

EVEN VOORSTELLEN: 3 SOORTEN

1. HOLLANDSE BOERENKOOL | De bekendste uit de Brassica-familie is Hollandse boerenkool. Wordt van oktober tot eind januari geoogst in Nederland, daarna verschuift de teelt naar Spanje. Knisperend vers blad dat ’s morgens vroeg wordt geoogst en direct verwerkt voor stevige stamppot of roerbakgerechten uit de wok.

2. CAVOLO NERO / PALMKOOL | Nieuw in Nederland en nu ook van Nederlandse bodem is cavolo nero of palmkool, zo genoemd omdat de donkergroene groente van onderaf wordt geoogst en de plant dan oogt als een palm. Het is het Italiaanse zusje van boerenkool dat al in de 19e eeuw in Nederland werd verbouwd en nu wordt herontdekt als vergeten groente. Verfijnd van smaak en lekker om te wokken. Ook in Toscane is het een stevige, winterharde groente, heel geliefd vanwege het grote lange gelobde blad in prachtige donkere tinten. Cavolo nero smaakt pittiger en heeft meer bite dan boerenkool, in Italië wordt het samen met knoflook en ui gebakken, gepureerd als pastasaus of als salade gegeten.

3. BABY-BOERENKOOL | Baby-boerenkool, de jonge en malse blaadjes van boerenkool, eet je als sla of in een smoothie. Deze baby-variant komt van de volle Italiaanse grond, omdat deze groente niet is opgewassen tegen Hollandse winterkou.

WIST JE DAT…
….boerenkool heel gezond is: vol vezels en barst van de vitaminen D en C.

…vers betekent: direct van het land. De AH boerenkool komt van Noord-Hollandse bodem en wordt
op bestelling ‘s ochtends vroeg met de hand geoogst, voor ultraverse aanvoer.

…Marco Brinks, teler van boerenkool en cavolo nero in het Noord-Hollandse Winkel, plantte zomer 2014 als eerste cavolo nero in zijn grond. Dit jaar plantte hij 5 hectare en de oogst verloopt tot nu toe goed.

…alle Nederlanders eten samen 3,5 miljoen kilo boerenkool per jaar.

…cavolo nero is te koop bij Albert Heijn en ook bij gespecialiseerde groentewinkels. Op boerenkool.nl én in delicious. 1-2016 vind je meer informatie en inspiratie!

 

vitamine c waar zit dat in