blije koeien in de wei

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Blije koeien in een wei: het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Laten we het maar meteen eerlijk zeggen: vaak staan koeien hele dagen op stal, wat niet leuk is voor de koe, maar ook niet goed voor de melkkwaliteit. Gelukkig is daar dierenwelzijnsorganisatie WSPA. Zij zijn een actie gestart: meer koeien in de wei! Bekende chefs dragen hun steentje bij.

1 op de 3 melkkoeien – bijna een half miljoen dieren – staat altijd op stal. Dat leidt tot gezondheidsrisico’s en kan er zelfs voor zorgen dat de koeien niet meer grazen als ze wél de kans krijgen. WSPA wil deze trend keren en zo voorkomen dat koeien de varkens achterna gaan: een leven tussen 4 betonnen muren.

Om meteen een vliegende start te maken, hebben ze chefs Julius Jaspers en Eric van Veluwen aan zich verbonden. Julius: ‘Bij mij komt kaas van binnenmelk – van koeien die altijd op stal staan – er niet meer in. Ik vind namelijk dat koeien zoveel mogelijk in de wei moeten kunnen grazen. Om dat te bevorderen let ik er voortaan op dat ik kaas met weidemelklogo verwerk’. Eric is het daar volledig mee eens: ‘Koeien in de wei leveren een beter en smaakvoller product af. Dus wat goed is voor het dier is ook goed voor de consument.

Maar wat kunnen wij doen? Daar heeft WSPA een eenvoudig lijstje voor opgesteld:

  • Teken de ‘belofte’ hier. Binnen 3 seconden geef je je ‘stem’.
  • Koop alleen nog binnenmelkvrije kaas. Deze kaas is te herkennen aan een weidemelklogo of een biologisch keurmerk. Bekijk hier het overzicht van binnenmelkvrije-kazen.
  • Vraag je favoriete restaurant of kaaswinkel om alleen nog binnenmelkvrije kaas aan te bieden. Ook daar heeft WSPA iets handigs voor: actiekaartjes!

Als je dus in de supermarkt of bij de kaasboer staat, kies dan voor binnenmelkvrije kaas. Easy én lekkerder. En het geeft een goed gevoel…

Meer info of meteen de ‘belofte’ tekenen? Kijk dan op wspa.nl/binnenmelkvrij

Beeld: WSPA

Koeien - WSPA