berberis of zuurbes

Wat? De zuurbes (berberis vulgaris) is een struik met doornen van maximaal vier meter hoog. Hij bloeit begin zomer met gele bloemen en aan het eind van de zomer verschijnen de mooie rode bessen. De bessen zijn heel erg zuur en hebben een hoog gehalte aan vitamine C. De bessen en de zaden zijn overigens de enige delen van de zuurbes, die niet giftig zijn. Voor culinair gebruik worden de bessen gedroogd.

Waarvoor? In de Perzische keuken wordt berberis vaak gebruikt. De bitterzure smaak van de gedroogde bes geeft een fris accent in een gerecht. Gebruik het spaarzaam als smaakmaker door een rijstgerecht met kip, saffraan en walnoten. Verder wordt het in wildgerechten en in marmelades gebruikt.

Waar? Roos Levensmiddelen, Perzische supermarkt, Rozengracht 135, Amsterdam of een andere winkel met Iraanse levensmiddelen. berberisbessen zijn vaak ook te vinden  bij de natuurwinkel.

Waar haal jij berberis bij jouw in de buurt? Of upload een foto van jouw favoriete gerecht met gedroogde zuurbessen. Deel het met ons op facebook.