Lentegoud uit alle hoeken

Asperges, wit én groen, ze komen tot 24 juni weer uit de eigen volle grond. Van Limburgse en Brabantse bodem maar ook in Drenthe, Zuid-Holland, Zeeland, Groningen, van de Veluwe en het Salland, en zelfs op het zilte Texel steken de ranke piepverse asperges hun kopje boven. In België zijn er uiteraard de Mechelse en Kalfortse asperges. Verschillen in bodem doen de smaak onderling verschillen. Zo horen we op Texel dat de asperge een extra mals en zacht karakter heeft door de zilte eilandgrond. Hoe het ook zij, smaakverschillen zijn er zeker maar let ook op de foodmiles: hoe korter de afstand tot het bord, hoe verser en sappiger de lentekoningin.

Aspergecrumble, bijgerecht voor 4 personen:

750 gram witte asperges
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram koude boter
50 gram hazelnoten, grof gehakt
1 theelepel gedroogde oregano
extra nodig: ingevette ovenschaal

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge. Kook de asperges in weinig water met zout in 10-15 minuten beetgaar. Giet de asperges af, laat ze goed uitlekken en leg ze in een ingevette ovenschaal. Doe het bakmeel met de boter, de hazelnoten, de oregano en een snuf zout in een kom en kneed met de vingers tot grove kruimels. Verdeel de kruimels over de asperges en druk ze licht aan. Bak de aspergecrumble in de voorverwarmde oven in zo’n 25 minuten goudbruin en gaar.

Meer recepten, informatie en culi-evenementen vind je op asperge.nl. Ook in het delicious. archief vind je tips voor de allerlekkerste asperges en voor volop asperge-inspiratie ga je naar de delicious. receptenzoeker. Van plaatkoek tot bruschette en risotto, vier het aspergeseizoen!